Ekonomika USA pokračuje v oživovaní, problémom sú vysoké ceny komodít

NETKY.SK • 15 Apríl 2011, 07:13 • 2 min
Ekonomika USA pokračuje v oživovaní, problémom sú vysoké ceny komodít

Ekonomika USA pokračuje v oživovaní, problémom sú vysoké ceny komodít

slovakia

left justify in out

Ekonomika USA pokračovala v oživovaní aj v marci. Motorom bol rast výroby. Firmy však začínajú pociťovať vplyv drahých energií a surovín, uvádza sa v takzvanej Béžovej knihe americkej centrálnej banky (Fed), ktorá bola zverejnená v stredu (13.4.) večer.
      Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Fed vydáva osemkrát ročne. Fed pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.
      Závody v marci zvýšili využitie svojich kapacít, vzrástli spotrebiteľské výdavky a firmy prijímajú viac ľudí vo všetkých 12 regiónoch. Zdraženie energií však tlačí na firmy, aby zvyšovali svoje ceny. Mzdy, naopak, stagnujú alebo rastú len obmedzene, pretože stále je nedostatok pracovných miest a nezamestnanosť zostáva na vysokej úrovni.
      Niektoré regióny popisujú zlepšenie len ako mierne, väčšina však tvrdí, že rast zaznamenali všetky sektory a Kansas City popísal oživenie ako pevné, uvádza sa v Béžovej knihe. Motorom rastu je v takmer každom regióne výroba.
      Ani pozitívne hodnotenie vývoja americkej ekonomiky zrejme nepresvedčí Fed, aby ukončil svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku. Očakáva sa, že dokončí prebiehajúci program výkupu dlhopisov v celkovej hodnote 600 miliárd USD (414 miliárd eur), ktorý by mal trvať do konca júna.
Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies