EK zhoršila odhad HDP Grécka, jeho predstavitelia vyrazili na turné po Európe

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 12:18 • 2 min
EK zhoršila odhad HDP Grécka, jeho predstavitelia vyrazili na turné po Európe

BRUSEL - Výkon gréckej ekonomiky v prvých troch mesiacoch roka prudko klesol. Európska komisia (EK) preto v rámci jarných prognóz výrazne zhoršila svoju predpoveď pre Grécko a varuje pred nebezpečným vývojom jeho ekonomiky. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Komisia podľa najnovšej jarnej prognózy odhaduje, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Grécka tento rok zvýši len o 0,5 %, a nie o pôvodne očakávaných 2,5 %. Podľa agentúry DPA grécki predstavitelia vyrazili na "diplomatické turné" po Európe pred blížiacim sa termínom splátok z dlhu Medzinárodnému menovému fondu (MMF).

 

Grécky minister financií Janis Varufakis sa dnes stretol so svojím francúzskym kolegom Michelom Sapinom a v priebehu dneška by mal rokovať aj s eurokomisárom pre hospodárske a menové záležitosti Pierrom Moscoviciom.

 

Vo Frankfurte nad Mohanom by mal zase prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi dnes prijať ďalších dvoch zástupcov Grécka: podpredsedu vlády Jannisa Dragasakisa a šéfa gréckeho tímu vyjednávačov Euklida Tsakalotosa.

Atény majú v máji uhradiť MMF v dvoch splátkach takmer 1 miliardu eur z úveru, ktorý im poskytol. Prvú splátku by mali poslať fondu v stredu 6. mája a druhú 12. mája.

 

Rokovania medzi veriteľmi a Gréckom už síce priniesli pokrok, ale zatiaľ žiadny prelom. Vláda v Aténach pristúpila na niektoré požiadavky veriteľov, ale stále odmieta reformu pracovného trhu a dôchodkov. Cieľom týchto opatrení je pritom znížiť dlh Grécka na udržateľnú úroveň. To je kľúčová podmienka pre uvoľnenie peňazí zo záchranného balíka pre Grécko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies