Egyptský prezident Mursí kritizoval Sýriu

NETKY.SK • 30 August 2012, 11:17 • 2 min
Egyptský prezident Mursí kritizoval Sýriu

Egyptský prezident Mursí kritizoval Sýriu - Politika Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí otvoril dnes summit lídrov Hnutia nezúčastnených krajín (NAM) v Teheráne deklarovaním práva Teheránu na vlastný civilný jadrový program. Po ňom vystúpil egy

slovakia

left justify in out

imgNajvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí otvoril dnes summit lídrov Hnutia nezúčastnených krajín (NAM) v Teheráne deklarovaním práva Teheránu na vlastný civilný jadrový program. 
      Po ňom vystúpil egyptský prezident Muhammad Mursí s kritikou - podľa neho - "utláčateľského" režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 
      "Neusilujeme sa a ani sa nikdy nebudeme usilovať o atómové zbrane, ale rovnako sa nikdy nevzdáme nášho legitímneho práva na mierové jadrové programy," vyhlásil na úvod summitu Chameneí, ktorého krajina preberá od Egypta rotujúce predsedníctvo NAM.
      Egyptský prezident vo svojom prejave kritizoval režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a podporil tamojších povstalcov. Vyzval pritom na zjednotenie sýrskej opozície a nenásilnú demokratickú transformáciu krajiny. Krviprelievanie v Sýrii sa podľa neho neskončí bez "aktívnej intervencie" zo zahraničia. 
      "Naša solidarita so zápasom sýrskeho ľudu proti utláčateľského režimu, ktorý stratil svoju legitimitu, je morálnou povinnosťou, a tiež politickou a strategickou nevyhnutnosťou," vyhlásil Mursí v Iráne, ktorý je verným spojencom Asada. 
      Sýrska vládna delegácia podľa televízie al-Džazíra na protest proti jeho slovám odišla z rokovacej sály.
      Mursí je prvým egyptským lídrom, ktorý navštívil Irán od islamskej revolúcie z roku 1979. Predsedníctvo v NAM dnes na tri roky oficiálne odovzdá iránskemu prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínežádovi. 
      K účastníkom summitu sa dnes prihovorí aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies