ECB nemusí ukončiť program nákupu cenných papierov v septembri

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 15:25 • 2 min
ECB nemusí ukončiť program nákupu cenných papierov v septembri

HELSINKI - Väčšina účastníkov trhu počíta s tým, že Európska centrálna banka (ECB) ukončí program nákupu aktív v septembri. Môžu sa však mýliť. Šéf fínskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Erkki Liikanen totiž ponechal otvorené dvere pre potenciálne predĺženie stimulačného programu. Ako dôvod uviedol politické riziká, ktoré môžu pribrzdiť oživovanie ekonomiky eurozóny.

slovakia

left justify in out

"Boli sme opatrní v našej komunikácii," povedal Liikanen v rozhovore pre CNBC. "Povedali sme, že predĺžime program nákupu dlhopisov do septembra alebo ešte viac, ak to bude potrebné."

 

Podľa Liikanene všetko bude závisieť od vývoja inflácie a situácie v ekonomike. "Naša menová politika je a bude závislá od údajov. Takže vždy musíme sledovať nové vstupné údaje." ECB spustila program nákupu aktív po dlhovej kríze z roku 2011. Program spoločne s ultra nízkymi úrokovými sadzbami mal podporiť úverovanie a rast ekonomiky. ECB na konci vlaňajška znížila objem mesačných nákupov, ale uviedla, že bude v programe pokračovať minimálne do konca septembra 2018. Aktuálne v jeho rámci mesačne nakupuje cenné papiere za 30 miliárd eur.

 

Mnohí analytici očakávajú, že program nákupu dlhopisov sa vďaka oživeniu expanzie ekonomiky a zrýchleniu inflácie skonči v septembri a že ECB začne v roku 2019 zvyšovať úrokové sadzby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies