ECAV: Viera kresťana sa nemôže spájať s rasizmom

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 20:12 • 2 min
ECAV: Viera kresťana sa nemôže spájať s rasizmom

BRATISLAVA - Viera kresťana nemôže byť spájaná s akýmikoľvek prejavmi rasizmu a extrémizmu. Zhodli sa na tom počas stretnutia splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a Generálny biskup evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí tiež Klátik oboznámil Polláka s aktivitami ECAV, v rámci ktorých sa zapája do riešenia problematiky starostlivosti o rómsku menšinu. Ide predovšetkým o oblasť vzdelávania a výchovy a snahy o postupnú integráciu Rómov do spoločenstva cirkevného zboru. Taktiež ho oboznámil o stanoviskách ECAV k extrémizmu a rasovej či náboženskej neznášanlivosti, ktorými ECAV reaguje na dianie v spoločnosti.


"Pán Ježiš Kristus nás učí milovať svojich blížnych. Náš blížny je každý, kto potrebuje našu pomoc. Pamätajme na to, my kresťania, ktorých sám Ježiš Kristus nazval soľou zeme," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Každý človek má podľa vyhlásenia svoju hodnotu a dôstojnosť.

 

"Je potrebné sa navzájom lepšie spoznávať, prekonávať zaužívané stereotypy, prichádzať do rómskych komunít. Tak sa o to snaží aj evanjelická cirkev v rámci projektu Evanjelium do rómskych domácností i v rôznych aktivitách evanjelických duchovných, ako aj pôsobením Občianskeho združenia ROMA," pripomína vyhlásenie.

 

Kresťanská viera, a z nej vyplývajúca láska k blížnemu, sa podľa Klátika a Polláka musí prejavovať aj v konštruktívnej a účinnej pomoci, vo vzájomnom porozumení a vzájomnej ochote prispievať k zlepšeniu kvality života. Na spoločnom stretnutí Pollák a Klátik hovorili aj o otázke, ako zapojiť cirkev do pastorácie Rómov a zlepšiť ich životnú situáciu prostredníctvom viery a misijnej práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies