Dva milióny mladých Talianov neštudujú ani nepracujú

NETKY.SK • 20 Január 2011, 08:05 • 2 min
Dva milióny mladých Talianov neštudujú ani nepracujú

Dva milióny mladých Talianov neštudujú ani nepracujú

slovakia

left justify in out

img

Každý piaty mladý človek v Taliansku - spolu vyše dva milióny ľudí - neštuduje ani nepracuje, čo je najvyššie percento "nič nerobiacich" mladých v Európskej únii, uviedol dnes štatistický úrad ISTAT.
      Úrad konštatoval, že 21,2 percenta Talianov vo veku 15-29 rokov sa nachádza v štatistickej skupine nazvanej skrátene NEET (neštudujú, nepracujú ani sa nepripravujú na praktické povolanie), čo je takmer dvojnásobok percenta "zaháľajúcich" mladých Nemcov.
      Údaje sú za rok 2009 a vzrástli z 19,2 percenta za rok 2008, odrážajúc nárast nezamestnanosti medzi mladými počas hospodárskej krízy, uviedol ISTAT.
      "Až 80 percent zrušených pracovných miest sa týka mladých ľudí, ktorých segment pracovného trhu recesia postihla najviac," uviedla ústredná riaditeľka ISTAT Laura Sabbadini.
      "Je to alarmujúce, pretože je to meradlo sociálneho vylúčenia. Čím dlhšie ľudia zostanú bez štúdia lebo práce, tým ťažšie je pre nich znova sa vrátiť do školy alebo si nájsť zamestnanie. Títo ľudia jednoducho zostanú visieť v neistote," dodala.
      Podiel mladých, ktorí nepracujú ani neštudujú, je vyšší na chudobnom juhu Taliansku, v niektorých regiónoch dosiahol až tesne k 30 percentám. Stúpa však aj na bohatšom a rozvinutejšom severe.
      ISTAT uviedol, že iba necelých 20 percent talianskych tridsiatnikov má vysokoškolský diplom. Talianska ekonomika sa postupne dostáva z najhoršej povojnovej recesie, ale rastie veľmi pomaly. Stúpa však nezamestnanosť talianskej mládeže, ktorej súčasná úroveň - 25,4 percenta - je šesť percent nad priemerom EÚ.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies