Dubovcová: Výzva k ľudskosti priniesla do spoločnosti veľkú hodnotu

NETKY.SK • 6 Január 2016, 13:49 • 2 min
Dubovcová: Výzva k ľudskosti priniesla do spoločnosti veľkú hodnotu

BRATISLAVA – Výzva k ľudskosti, s ktorou jej iniciátori prišli ako s reakciou na utečeneckú krízu, priniesla podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej veľkú hodnotu do našej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Preto sa k výzve pripojila a začiatkom septembra spolu s predsedom výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny sa k nej verejne prihlásila. "Pripojili sme sa, aby sme zvýraznili zo svojich pozícií veľkú hodnotu, ktorú Výzva k ľudskosti do našej spoločnosti priniesla a to práve v čase, keď to bolo vo vzťahu k utečencom najviac potrebné,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA.


Práve predstavitelia Výzvy k ľudskostí patrili medzi osobnosti, ktorým sa ombudsmanka nedávno poďakovala za to, ako sa angažujú v oblasti ochrany základných práv. "V rozhodujúcich chvíľach sa pokúsili ovplyvniť verejnú mienku vo vzťahu k ľuďom, ktorí potrebujú pomoc, pretože verejná diskusia sa buď vôbec neudiala alebo sa vyvíjala presne opačným smerom a s opačným nábojom,“ vysvetlila verejná ochrankyňa práv.


V súvislosti s utečeneckou krízou Jana Dubovcová povedala, že sme sa ako krajina mali zachovať k migrantom tak, ako sa zachovala väčšina členských štátov Európskej únie. "A nielen preto, že sa oni tak zachovali, ale aj preto, že je našou povinnosťou ľuďom, ktorí si zachraňujú životy pred vojnou a hladom, pomôcť,“ povedala v rozhovore. Túto úlohu sme podľa nej nesplnili a nie je hodné Slovenska, že sa takto k utečencom správa.


Okrem zástupcov výzvy sa Jana Dubovcová rozhodla koncom roka poďakovať aj iným ľuďom, ktorí sa ochrane práv venujú alebo venovali. Ocenenie si odniesol Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku, ktorý sa podľa Jany Dubovcovej dlhodobo angažuje v téme ľudských práv a práve preto si ľudia ako on zaslúžia verejné poďakovanie. Jej kancelária reagovala taktiež na iné udalosti, ktoré sa vlani udiali, a teda i na februárové referendum o rodine. "Vyzdvihli sme osobnú aktivitu a účasť partneriek Ľubice Kováčikovej a Kataríny Kročilovej, ktoré počas miestami až neľútostnej referendovej kampane verejne vystúpili so svojou rodinou aj za cenu straty svojho súkromia,“ povedala v rozhovore. Ombudsmanka si myslí, že práve ich vystúpenie ako aj ich životný príbeh zmäkčili verejnú diskusiu a upriamili pozornosť ľudí na to, že vieme byť k iným ľuďom krutí. Verejná ochrankyňa práv vyzdvihla tiež Ernesta Valka, in memoriam, pretože to bol prvý predseda Ústavného súdu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Súd pod jeho vedením prijal základné tézy dodržiavania ľudských práv a slobôd, ktoré sa pretavili neskôr i do našej ústavy a oba ústavné súdy podľa nich fungujú dodnes, vysvetlila. "Myslím si, že toto nebolo verejne dostatočne nikdy ocenené, takže som to považovala za dôležité. A taktiež som sa mu chcela aj takouto formou ospravedlniť za to, čo osobne prežil v rámci niektorých zásahov štátnej moci vo vzťahu k nemu,“ dodala na záver.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies