Drsné počasie brzdí záchranu 2 európskych horolezcov na Nanga Parbate

NETKY.SK • 27 Január 2018, 16:57 • 2 min
Drsné počasie brzdí záchranu 2 európskych horolezcov na Nanga Parbate

ISLAMABAD - Záchranári sú pripravení vrtuľníkmi prepraviť do bezpečia dvoch európskych horolezcov uviaznutých na himalájskom štíte Nanga Parbat v Pakistane, ale drsné počasie im bráni vzlietnuť a začať tak záchrannú akciu.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v sobotu Karrar Hajdrí, najvyšší predstaviteľ Pakistanskej federácie alpinizmu a horolezectva. Hajdrí dodal, že ak to počasie v sobotu umožní, štyroch dobrovoľníkov z poľskej expedície vyvezú vrtuľníkmi do základného tábora na pakistanskom vrchu Nanga Parbat v Himalájach. Štít vysoký 8126 metrov je deviatym najvyšším vrchom na svete.

 

Hajdrí tiež povedal, že dobrovoľníci potom zo základného tábora vylezú do výšky 7000 metrov nad morom, kde budú zachraňovať uviaznutých horolezcov Tomasza Mackiewicza z Poľska a Elisabeth Revolovú z Francúzska. Mackiewicz sa údajne nachádza v kritickom stave - trpí snežnou slepotou a akútnou výškovou chorobou, čo je nevoľnosť spôsobená nedostatkom kyslíka.

 

Hajdrí povedal, že počasie je momentálne zlé, pričom teplota vo výške, kde sa obaja horolezci nachádzajú, dosahuje mínus 60 stupňov Celzia. Poľské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že zaplatí náklady na záchrannú operáciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies