Dôvera Čechov v EÚ stúpa

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 13:55 • 2 min
Dôvera Čechov v EÚ stúpa

PRAHA - S členstvom Českej republiky v Európskej únii je teraz spokojných 48 percent Čechov. Ich počet tak oproti aprílu 2012, keď bolo spokojných najmenej obyvateľov ČR od vstupu krajiny do únie v roku 2004, stúpol o sedem percentuálnych bodov. Uviedla to v utorok agentúra STEM.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťosem percent Čechov by v prípadnom referende znovu hlasovalo za vstup. Až 69 percent ľudí je však presvedčených, že Česko nie je schopné hrať v únii aktívnu úlohu, na rozdiel od 31 percent tých, čo sú o aktívnej úlohe Česka v únii presvedčení. V rokoch 2006 a 2010 sa však ich počet pohyboval nad hranicou 40 percent.

S členstvom v EÚ častejšie súhlasia ľudia s vyšším vzdelaním a z domácností s priaznivejšou finančnou situáciou, potom študenti, podnikatelia a živnostníci. Naopak, občania nad 60 rokov vyjadrujú s členstvom menej spokojnosti. Z hľadiska politickej orientácie podporujú členstvo v únii hlavne priaznivci ODS a TOP 09, ktorí sú tiež zástancovia aktívnejšieho prístupu ČR k únii. Agentúra uskutočnila prieskum v dňoch 2.-9. apríla na vzorke 1000 respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies