Dočasný prezident poprel, že al-Baradií sa stal premiérom

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 11:35 • 2 min
Dočasný prezident poprel, že al-Baradií sa stal premiérom

KÁHIRA: O jeho nominácii ešte v sobotu informovala samotná Mansúrova kancelária, správy však vzápätí poprela

slovakia

left justify in out

Dočasný egyptský prezident a šéf ústavného súdu Adlí Mansúr v nedeľu poprel správy, podľa ktorých sa novým premiérom stal opozičný líder a nositeľ Nobelovej ceny za mier Muhammad al-Baradií. O jeho nominácii ešte v sobotu informovala samotná Mansúrova kancelária. Dav odporcov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího prišiel tieto správy okamžite osláviť na námestie Tahrír v centre Káhiry. Mansúr však potvrdil, že al-Baradií je "top kandidátom". Dlhoročný diplomat a šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) pritom nemá podporu celej opozície - konzervatívna saláfistická Strana al-Núr (Strana svetla) ho odmieta a žiada iného kandidáta.

Mansúr ešte v piatok nariadil rozpustenie parlamentu, ktorý kontrolovali islamisti podporujúci zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Toho armáda z najvyššieho postu zvrhla ešte v stredu po vypršaní ultimáta na splnenie "požiadaviek ľudu". Ozbrojené sily tým reagovali na vypuknutie masových demonštrácií pri príležitosti prvého výročia nastúpenia Mursího do funkcie. Zosadený prezident konanie armády označil za vojenský puč, jeho Moslimské bratstvo však Egypťanov vyzýva, aby sa počas demonštrácií vyvarovali násilia. 

Al-Baradií zvrhnutie prezidenta Mursího obhajoval, aj keď to označil za "bolestivé" riešenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies