Dobrovoľné pripoistenie už nemocenské dávky nezvýši

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 09:43 • 2 min
Dobrovoľné pripoistenie už nemocenské dávky nezvýši

BRATISLAVA - Od začiatku júla tohto roka už nebude možné si nemocenské dávky a dávku v nezamestnanosti zvýšiť uzatvorením dobrovoľného poistenia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudne účinnosť od 1. júla tohto roka. Novelou zákona sa zakazuje súbeh povinného nemocenského poistenia s dobrovoľným nemocenským poistením a povinného poistenia v nezamestnanosti s dobrovoľným poistením v nezamestnanosti. Jediným poistením, ktoré budú môcť ľudia uzatvoriť popri povinnom poistení, bude dobrovoľné dôchodkové poistenie.

 

Dôvodom prijatia týchto zmien má byť podľa poslancov ústavnoprávneho výboru, ktorí návrh predložili, účelové zvyšovanie vymeriavacieho základu na určenie súm nemocenských dávok. Podľa nich sa to deje napríklad pri plánovaných medicínskych zákrokoch vyžadujúcich si dočasnú pracovnú neschopnosť a dávky v nezamestnanosti v prípadoch, ak zamestnanec má vedomosť o prípadnom ukončení pracovnoprávneho vzťahu. 

 

Osobám, ktoré sú už v súčasnosti dobrovoľne nemocensky poistené alebo dobrovoľne poistené v nezamestnanosti a súčasne sú povinne nemocensky poistené, dobrovoľné poistenie zanikne od 1. júla tohto roka. Výnimku budú tvoriť prípady, kedy dobrovoľné nemocenské poistenie vzniklo pred 1. júlom tohto roka a dobrovoľne nemocensky poistená osoba nezískala najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia. "V takomto prípade tejto osobe od 1. júla dobrovoľné nemocenské poistenie nezaniká, ale trvá naďalej, najdlhšie do dňa, v ktorom získa najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia a najmenej 26 týždňov nepretržitého dobrovoľného nemocenského poistenia," uvádzajú poslanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies