Do roku 2050 bude žiť v mestách na celom svete 6,4 miliardy ľudí

NETKY.SK • 27 Október 2015, 17:06 • 2 min
Do roku 2050 bude žiť v mestách na celom svete 6,4 miliardy ľudí

ŽENEVA - Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) odhaduje, že do roku 2050 bude žiť v mestách na celom svete 6,4 miliardy ľudí, teda o 2,5 miliardy viac ako v súčasnosti.

slovakia

left justify in out

Vlády a príslušné orgány preto musia vo svojich rozvojových plánoch venovať oveľa viac pozornosti prisťahovalectvu do mestských centier a migrantov lepšie integrovať, uvádza sa v dnes zverejnenej správe IOM o globálnej migrácii.

 

IOM v správe, ktorá sa aktualizuje každé dva roky a tentoraz je zameraná na migrantov v mestách, upozorňuje, že "rýchle tempo urbanizácie a zvyšujúca sa migrácia do miest so sebou prinášajú tak riziká, ako aj príležitosti pre migrantov, obce a vlády".

 

Už teraz žije v mestách podľa IOM 54 percent svetovej populácie, pričom stále viac ich obyvateľov migruje. V súčasnosti žije 232 miliónov ľudí mimo svojej vlasti a 740 miliónov sa stalo migrantmi vo svojich domovských štátoch. Najviac obyvateľov pribudne do roku 2050 v mestských aglomeráciách ležiacich v krajinách Ázie a Afriky s nízkymi až strednými príjmami.

 

Už teraz tvoria migranti v mnohých mestách priemyselných krajín, ako sú v Sydney, Londýn alebo New York, tretinu populácie. V niektorých mestách - napríklad v Bruseli a Dubaji - je ich podiel dokonca viac ako polovičný.

 

Podľa IOM sú pokusy obmedziť migráciu ľudí beznádejné. "Zvýšená migrácia do mestských centier je vzhľadom na globálne skutočnosti neodvratná: starnúca populácia, pomalý a navyše nerovnomerný ekonomický rast rôznych regiónov a krajín, či nestabilita klímy a životného prostredia," konštatuje IOM.

 

Migrácia zároveň významne ovplyvňuje ekonomický rast, preto musí byť prioritnou témou pre územné plánovanie a udržateľný rozvoj. Mnohé mestá a samosprávne orgány však prisťahovalectvo do svojich plánov rozvoja integrujú nedostatočne alebo vôbec, čím rastie nebezpečenstvo sociálneho štiepenia, upozornila IOM vo svojej výročnej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies