Do pátrania po troskách lietadla zapoja čínske lode

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 07:22 • 2 min
Do pátrania po troskách lietadla zapoja čínske lode

PEKING - Čínska vláda v piatok oznámila vyslanie troch vojenských lodí do časti južného Indického oceánu, kde by sa mohli nachádzať zvyšky malajzijského lietadla zmiznutého pred necelými dvoma týždňami. Podľa údajov príslušného centra sa plavidlá zapoja do pátrania v oblasti ležiacej približne 2 300 kilometrov západne od Austrálie, odkiaľ pochádzajú družicové snímky zachytávajúce možné trosky boeingu. Nie je pritom známe, kedy by mohli na miesto doraziť.

slovakia

left justify in out

Čínske médiá predtým uviedli, že trojica lodí sa zapojila do pátrania v okolí indonézskej Sumatry. Vládne námorno-pátracie centrum nevylúčilo, že na operácii v Indickom oceáne by sa mohla podieľať i posádka čínskeho ľadoborca Süe-lung (Snežný Drak), ktorý po návrate z Antarktídy nachádza v austrálskom prístave Perth.


Potvrdenie, že neznáme predmety zachytené na snímkach sú naozaj pozostatkami po nehode, by prinieslo prelom v pátraní po boeingu, ktorý zmizol 8. marca s 239 osobami na palube počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Malajzijský premiér Najib Razak minulý týždeň potvrdil dohady, že zmiznutie nebolo výsledkom náhody a komunikačné zariadenia lietadla boli znefunkčnené zámerne. Niektoré z nich napriek tomu vysielali signály ešte 7,5 hodiny po vzlietnutí a vyšetrovatelia teraz vychádzajú zo záznamov o zmene uhla natočenia družicovej antény, ktorá ich automaticky sledovala. Údaje dokazujú zásadnú zmenu trasy letu, neumožňujú však presnejšiu lokalizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies