Do parlamentu nastupujú náhradníci za europoslancov

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 14:41 • 2 min
Do parlamentu nastupujú náhradníci za europoslancov

BRATISLAVA - Pätica nových europoslancov, ktorí sú aj poslancami Národnej rady SR, príde dnes o mandáty v slovenskom parlamente.

slovakia

left justify in out

Poslanca za SDKÚ-DS Ivana Štefanca nahradí exminister školstva Eugen Jurzyca, poslanca za OĽaNO Branislava Škripeka vystrieda Jana Šípošová a Richarda Sulíka zo SaS podpredsedníčka strany Jana Kiššová. Nezaradenú poslankyňu Janu Žitňanskú, ktorá kandidovala do EP za hnutie NOVA, nahradí Jozef Bobík (KDH) a poslanca za Most-Híd Józsefa Nagya vystrieda Péter Vörös.

 

Poslanci piaty deň 36. schôdze otvoria diskusiou k novele zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Zákonodarcovia za Smer-SD Anton Martvoň a Otto Brixi v nej navrhujú, aby pri hlasovaní o nadstavbe alebo výstavbe v podkroví bol na prijatie rozhodnutia v rámci dvojtretinovej väčšiny vlastníkov bytov potrebný vždy aj súhlas všetkých vlastníkov na najvyššom poschodí, ktorých sa bude stavba bezprostredne týkať. Bez súhlasu všetkých vlastníkov na najvyššom poschodí nebude možné prijať platné rozhodnutie, aj keď s nadstavbou alebo výstavbou budú súhlasiť viac ako dve tretiny ostatných vlastníkov bytov. Vládni zákonodarcovia prostredníctvom novely dávajú vlastníkom bytov možnosť obrátiť sa na súd, ak sú nespokojní so zvýšením platieb do fondu opráv. Chcú takto chrániť menej bonitných vlastníkov pred neodôvodneným a neúmerným zvyšovaním platieb, ktorými sa ich bohatší vlastníci niekedy snažia vytlačiť z nehnuteľností. 

 

Upraviť sa má aj systém posudzovania žiadostí o poskytnutie grantov na riešenie projektov výskumu a vývoja, o ktoré sa žiadatelia uchádzajú na základe verejných výziev. V novele zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja to navrhujú poslanci za Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková. Žiadatelia o granty by po novom mali 14-dňovú lehotu, počas ktorej by mohli odstrániť prípadné technické nedostatky žiadosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies