Do parlamentných volieb ostáva pol roka, v prieskumoch vedie Smer

NETKY.SK • 31 August 2015, 10:22 • 2 min
Do parlamentných volieb ostáva pol roka, v prieskumoch vedie Smer

BRATISLAVA - Už len šesť mesiacov má premiér Robert Fico a jeho pravicoví súperi, aby presvedčili voličov. Parlamentné voľby by sa mali konať podľa predbežných úvah 27. februára či 5. marca.

slovakia

left justify in out

Scenár, že by Smeru po voľbách stačila koalícia so SNS, posledné prieskumy potvrdzujú len tesnou väčšinou týchto dvoch strán, niektoré dokonca naznačujú, že by nemali na vládnutie dostatok mandátov, tvrdí Denník N.

 

Dnes sú opozičné strany na hranici zvoliteľnosti, Smer od posledných volieb stratil desať percent hlasov. "Téma utečencov môže ešte naberať na váhe a bude dôležité, aké návrhy riešení budú strany svojim voličom servírovať," hovorí šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.

 

Politológovia hodnotili preferencie strán, Smer je stabilný, Sieť a SNS mierne rastie

 

Voľby by vyhral Smer, do parlamentu by išlo sedem strán

 

Ak by sa parlamentné voľby uskutočnili koncom augusta, zvíťazila by v nich strana Smer-SD so ziskom 35,5 percenta.

 

V Národnej rade SR by tak obsadila celkovo 63 kresiel. Na druhom mieste by skončila strana Sieť so ziskom 12,1 percenta (21 kresiel v parlamente) a prvú trojicu uzatvára SNS, ktorú by volilo 8,2 percenta opýtaných (15 kresiel). Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, ktorý robila od 19. do 24. augusta na vzorke 1 416 respondentov starších ako 18 rokov na území celého Slovenska. Respondenti odpovedali na otázku: "Ak by boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu, hnutie alebo koalíciu by ste volili?". O výsledkoch prieskumu informoval Ján Baránek.


Do parlamentu by sa dostali aj ďalšie štyri strany. Koalíciu OĽaNO - NOVA by volilo presne 8 percent respondentov, rovnaké percento opýtaných by si vybralo stranu Most-Híd. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH so ziskom 7,8 percenta voličských hlasov a SMK by získala 5,3 percenta hlasov. Naopak, do parlamentu by sa nedostali SaS so ziskom 4,3 percenta hlasov, SDKÚ-DS so ziskom 2,3 percenta, Ľudová strana Naše Slovensko s 2,1 percentami a KSS so ziskom rovných dvoch percent hlasov. Iné strany by volilo 4,4 percenta opýtaných.


Celkovo by pritom išlo voliť 59 percent opýtaných. Ďalších 20 percent respondentov by voliť nešlo a 21 percent bolo nerozhodnutých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies