Do nemocníc v Dunajskej Strede a Galante môžu prísť investori

NETKY.SK • 3 Október 2013, 10:00 • 2 min
Do nemocníc v Dunajskej Strede a Galante môžu prísť investori

TRNAVA - Zelenú vstupu strategického investora do nemocníc v Dunajskej Strede a Galante dali dnes poslanci Trnavského samosprávneho kraja. Investor môže vo verejnej súťaži kúpiť akcie nemocníc, zvýšiť ich základné imanie, dlhodobo si nemocnice prenajať alebo použiť kombináciu týchto možností. Kraj si v každom prípade ponechá kontrolný balík akcií vo výške 34 percent.

slovakia

left justify in out

"Otvárame celú plejádu možností, je to transparentné, podľa zákona, bude to ukončené niekedy v priebehu prvého polroka budúceho roku,“ skonštatoval predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš. Verejnú obchodnú súťaž vyhodnotí jedenásťčlenná komisia, ktorú si zvolí až nové krajské zastupiteľstvo. Záujem o nemocnice zatiaľ prejavila spoločnosť Grafobal Group, ďalej ňou kontrolovaná Fakultná nemocnica s poliklinikou v Skalici a spoločnosť Agel SK, súťaž však bude otvorená aj pre ďalších záujemcov.

Poslanec Národnej rady SR Ivan Uhliarik na rokovaní krajského parlamentu varoval pred privatizáciou nemocníc. Napriek tomu, že Mikuš dlhodobo hovorí o vstupe strategického partnera, podľa Uhliarika ide o jasnú privatizáciu, pri ktorej prednosť dostanú zisky súkromných spoločností pred záujmami pacienta. Uhliarik poslancov nepresvedčil, proti vstupu strategického partnera do nemocníc nehlasoval nikto, poslanci za KDH sa pri hlasovaní zdržali.

Trnavský samosprávny kraj pôvodne vlastnil nemocnice v Skalici, Dunajskej Strede a Galante, ktoré pretransformoval z príspevkových organizácií na akciové spoločnosti. Majoritným akcionárom skalickej nemocnice sa stala spoločnosť Grafobal Group podnikateľa Ivana Kmotríka. Skalická nemocnica má podľa primátora a krajského poslanca Stanislava Chovanca s Grafobalom ako strategickým partnerom len dobré skúsenosti.

Valné zhromaždenia akciových spoločností Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda a Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša Galanta rozhodli o hľadaní strategického partnera pre tieto nemocnice ešte pred tromi rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies