Do kontajnerového bytu sa nasťahovala prvá rodina

NETKY.SK • 6 Júl 2010, 11:58 • 2 min
Do kontajnerového bytu sa nasťahovala prvá rodina

Do kontajnerového bytu sa nasťahovala prvá rodina

slovakia

left justify in out

img

Ku kontajnerovým bytom pre obyvateľov Nižnej Myšle v okrese Košice - okolie, ktorých obrovské zosuvy pôdy pripravili začiatkom júna o strechu nad hlavou, začali dnes budovať vodovodné prípojky. Prvá rodina, ako informoval starosta Marian Karvanský, sa tam už nasťahovala, keďže nemá kde bývať.
"Stále ešte nie sú siete a ostatné veci potrebné pre každodenný život, takže je to pre nich veľké provizórium. Zatiaľ im však nevieme viac pomôcť. Dnes začíname s výkopovými prácami pre vodovod a kanalizáciu," spresnil starosta. Ako ďalej informoval, búracie práce sa oficiálne ešte nezačali, ale niektorí obyvatelia si to už robia vo vlastnej réžii, aby zachránili čo najviac stavebného materiálu.
Bager prišiel dnes aj k rozpadnutej novostavbe 33-ročného Karola Glajca, ktorý si na to, aby postavil dom, viac ako tri roky zarábal ako zvárač vo Veľkej Británii. Paradoxne taký istý stroj, ktorého súčasti zváral v zahraničí, mu dnes prišiel stavbu demolovať.
Napriek nešťastiu, ktoré Glajcovcov postihlo, na Nižnú Myšľu nezanevreli a hlava rodiny, aj keď jej ponúkli bývanie na strednom Slovensku a v Bratislave, sa z obce nemieni odsťahovať. "Verím, že ešte postavím jeden dom pre dcéru alebo syna v bezpečnej lokalite, napríklad tam, kde teraz pripravujú kontajnerové byty," povedal pre TASR Glajc. Z pôvodnej novostavby chce zachrániť aspoň okná a drevené časti. Murivo je už nepoužiteľné.
Starosta Karvanský ďalej informoval, že v obci začali aj s opravou poškodenej kanalizácie. O opravách z eurofondov novovybudovanej asfaltovej cesty, ktorú obrovská masa zeminy zmenila na zrolované koberce, sa rozhodne až po dokončení pokračujúceho geologického prieskumu a následnej sanácii zosuvného 1,5-kilometrového pásma.
Aj po mesiaci od katastrofy v Nižnej Myšli stále prichádzajú do obce finančné príspevky a materiálna pomoc z celého Slovenska. Na účte č. 0438931010/5600, ktorý v Dexia banke zriadila samospráva na pomoc postihnutých povodiami, je k dnešnému dňu vyše 124.818 eur. Ako informoval Karvanský, účet bude "živý", pokiaľ budú ľudia ochotní prispievať.
Niektorí obyvatelia obce majú ešte stále v pivničných priestoroch veľa spodnej vody, a tá je aj v pivniciach a chodbách, ktoré vedú od kostola stojaceho na vrchu zosuvného územia, popod objekt miestnej školy smerom na východ. Viacerí majitelia domov, ktoré boli poškodené len čiastočne, by podľa ich vyjadrení súrne potrebovali obhliadku statikov a rady ako domy sanovať.
Zosuvy poškodili v Nižnej Myšli 42 domov, pričom 25 musia zbúrať. Búracie práce bude robiť špecializovaná firma a koordinovať ich má obec, dodal starosta.

Zdroj: TASR

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies