Tatranský dáždnik skončil v ankete Európsky strom roka 2022 na úctyhodnom mieste

NETKY.SK • 23 Marec 2022, 13:20 • 2 min
Tatranský dáždnik skončil v ankete Európsky strom roka 2022 na úctyhodnom mieste

BRATISLAVA – Slovenský zástupca v súťaži Európsky strom roka 2022, buk lesný - previsnutý zo Starého Smokovca, sa v ankete umiestnil na piatom mieste.

slovakia

left justify in out

Výsledky zverejnili na stránke súťaže. Európskym stromom roka 2022 sa stal dub zvaný Dunin, ktorý sa nachádza v obci Narew, na poľskej strane Bielovežského pralesa. Slovenský strom, známy aj ako tatranský dáždnik, dostal v ankete 37 872 hlasov. Jeden zo symbolov Tatier sa nachádza pri šikmej budove Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Roky sa o neho stará záchranár Ján Kušnirák. Strom má odhadom 70 rokov, obvod kmeňa približne 250 centimetrov a výšku 13 metrov.

 

img

 

Doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo ho zasadil. V roku 2021 zvíťazil v národnej ankete Strom roka, získal takmer 5 000 hlasov. V medzinárodnej ankete dostali najviac hlasov duby. Po víťaznom poľskom sa na druhom a treťom mieste umiestnili duby zo Španielska a Portugalska. Na štvrtom mieste sa podľa hlasovania pôvodne ocitol ďalší Turgenejov dub z panstva Spasskoje-Lutovinovo. Po ruskej invázii na Ukrajinu však organizátori vyradili Rusko zo súťaže.

 

Možno vás zaujme: Pri tragickej nehode autobusu prišlo o život šesť detí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona