Dni európskeho kultúrneho dedičstva ponúknu aj výhľad z veží kostolov

NETKY.SK • 23 August 2016, 16:33 • 2 min
Dni európskeho kultúrneho dedičstva ponúknu aj výhľad z veží kostolov

ZVOLEN - Celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD), ktoré budú prebiehať od 8. do 11. septembra vo Zvolene, chce odhaliť svojim obyvateľom i návštevníkom to najlepšie, čo z hľadiska pamiatok ponúka.

slovakia

left justify in out

Názov témy tohtoročných DEKD znie Pamiatky a my. "Téma korešponduje s európskou témou "Heritage and Communities" a otvára možnosti pre organizovanie rôznych podujatí a zapojenie mnohých samospráv, múzeí a ďalších inštitúcií," hovorí Juraj Paučula, programový riaditeľ Združenia historických miest a obcí, ktoré podujatie zastrešuje.

 

DEKD každý rok štartujú v inom meste, tento rok je to Zvolen. Ako pre TASR uviedla riaditeľka Zvolenského kultúrneho centra a vedúca odboru rozvoja mesta Juliana Kochlicová Ištóková, sprístupnené budú sakrálne pamiatky - rímskokatolícky kostol sv. Alžbety, evanjelický kostol sv. Trojice a tiež meštianske domy na námestí, budova Starej radnice či Lesníckeho a drevárskeho múzea. Návštevníci však môžu nazrieť aj do Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra a samozrejme na Zvolenský zámok.

 

Počas DEKD sa pre verejnosť otvoria aj pamiatky, ktoré sú zvyčajne uzavreté. „Jedným z najväčších prekvapení bude určite možnosť vstúpiť do veží kostolov na námestí,“ hovorí ďalej Kochlicová Ištóková.

V rámci programu bude otvorená aj bašta v Domanovom parku či historické železničné depo, ktoré v rámci Dňa otvorených dverí privíta návštevníkov. Záujemcovia sa budú môcť zúčastniť aj komentovanej prehliadky po meste počas soboty 10. septembra. Súčasťou programu budú aj menšie kultúrne vystúpenia, ako napríklad koncert kapely Pedaropeja, ktorá pozostáva zo štyroch bratov farárov zvolenského seniorátu. Zahrajú autorskú tvorbu v rôznom štýle: rock, punk rock, či dokonca metal.

 

Svoj program ponúkne aj SNG, Lesnícke a drevárske múzeum či knižnica. Spomienky na to, ako mesto vyzeralo kedysi, oživí aj Zora Myslivcová v tematickej výstave Výklad vo výklade. Program DEKD bude pokračovať v nedeľu prehliadkou okolitých kostolov: rímskokatolícky Kostol sv. Matúša v Zolnej, farský Kostol sv. Martina v Čeríne, Kostol sv. Michala Archanjela v Hornej Mičinej a farský Kostol sv. Františka Assiského v Ponikách. Aj tu je možnosť zúčastniť sa organizovanej prehliadky, na tú sa treba prihlásiť vopred – do 7. septembra v informačnom centre mesta. „Uvidíme, aký bude záujem. Zatiaľ je k dispozícii jeden autobus, ktorý prevezie turistov po všetkých kostolíkoch,“ vysvetľuje Kochlicová Ištóková. Tieto pamiatky budú samozrejme voľne sprístupnené pre všetkých počas celého dňa od 10.00 hod. do 16.00 hod.

 

„Vieme, čo všetko Zvolen ponúka a chceme, aby si to všetci vrátane Zvolenčanov užili. Práve oni sú súčasťou koloritu mesta a pamiatkam dodávajú ten potrebný život,“ povedala k blížiacim sa DEKD primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies