Dnešný deň patrí milovníkom kávy

NETKY.SK • 1 Október 2016, 12:43 • 2 min
Dnešný deň patrí milovníkom kávy

BRATISLAVA - Od minulého roka je prvý október dňom jedného z najobľúbenejších nápojov sveta. Je príležitosťou, aby sa ospevovali všetky pozitíva, ktoré so sebou nesie.

slovakia

left justify in out

Káva je nápoj pripravený z rozomletých pražených semien kávovníka. Ako káva sa označuje aj prášok, ktorý sa na výrobu tohto nápoja používa a získava sa mletím pražených semien kávovníka, označovaných aj ako kávové bôby. 

 

Nápoj sa pripravuje mnohými rôznymi spôsobmi a s rôznymi prísadami. Základom je vždy pomletá káva a voda o teplote cca 92 – 100 °C. Správna teplota a jemnosť pomletia kávy závisí od konkrétneho spôsobu prípravy kávy.

 

Pri pití kávy by sa mal človek zastaviť a vychutnať si každý jej dúšok. Nie však len dnešok by mal byť dňom, v ktorom si dokážete uvedomiť chuť vašej kávy i ťažkú prácu, ktorá sa za ňou nachádza. 

 

Na svete sa aktuálne vyprodukuje ročne už takmer 9 miliónov ton kávy. Priemerný Slovák vypije za deň 1,2 šálky kávy.

 

Káva vás môže dokonca ajzabiť. Stačí, keď si jej dáte sto hrnčekov. Aj tak je to ale metóda, ktorú samovrahovia príliš nevyužívajú.

 

Vedeli ste, že existuje vyše päťdesiat rôznych chutí kávy a čím tmavší kávové zrno je, tým má v sebe spravidla menej kofeínu?
 

 


 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies