Divadlo Aréna: Témou inscenácie Extasy Show nie je len staroba, ale aj svet médií

NETKY.SK • 27 Január 2017, 10:08 • 2 min
Divadlo Aréna: Témou inscenácie Extasy Show nie je len staroba, ale aj svet médií

BRATISLAVA - Premiéru tragikomédie Extasy Show s témou staroby ako ľudského zlyhania uvedie dnes bratislavské Divadlo Aréna. V poradí štvrtú inscenáciu v aktuálnej sezóne divadla, ktorá odkrýva spoločenské tabu, režíroval Juraj Bielik.

slovakia

left justify in out

"V inscenácii hry súčasnej rakúskej autorky Constanze Dennigovej sme sa rozhodli priniesť tému staroby a situácie, kedy skolaboval sociálny systém v roku 2047. Je to tak troška sci-fi, aj keď nie až také vzdialené našej realite, ktorú žijeme," uviedla pre TASR Saša Sarvašová, dramaturgička hry, v ktorej sociálny systém zlyháva, ľudia sa neustále dožívajú vyššieho veku a mladá generácia sa o nich nedokáže postarať. To všetko sa deje na pozadí nablýskaného sveta médií a šoubiznisu.

 

Sarvašová sa spolu s režisérom podpísala aj pod úpravu dramatického textu s podtitulom Zaži to naplno! Inscenácia zavedie divákov do prostredia reality šou, v ktorej piati súťažiaci vo veku nad 80 rokov bojujú o život. Kto prejde testom, získa rok života navyše. Komu sa to nepodarí, toho čaká otrávené prosecco a pesnička na želanie. "Text je prudko aktuálny, autorka Constanze Dennigová je zároveň aj lekárkou, má atestácie v odbore neurológia a psychiatria, dokonca vlastnila súkromnú kliniku, kde takéto problémy špeciálne pri starých ľuďoch riešila," poznamenala na margo rakúskej dramatičky, ktorá inšpiráciu čerpala z prvej ruky. To sa prejavilo aj pri vykresľovaní jednotlivých charakterov postáv: "Tie roztomilé, ale aj smutné a dojímavé problémy, s ktorými sa starí ľudia stretávajú, dokázala veľmi trefne vykresliť. V našej úprave sme sa to snažili ešte viac skonkrétniť, zaktualizovať a priblížiť nášmu divákovi."

 

V príbehu o starých ľuďoch v krutom a nemilosrdnom svete hrajú Michal Ďuriš, Zuzana Frenglová, Jozef Pročko, Zuzana Skopálová, Tatiana Kulíšková. "Rozhodli sme sa pre hercov, ktorí kedysi zažili vrchol slávnej éry. Každý z nich mal top mediálne obdobie a dnes napriek tomu, že sa venujú svojej práci a z brandže nikdy nevypadli, už nie sú až tak na vrchole, nevidíme ich každý deň na obrazovke. A to je aj preklenutie témy staroby so svetom médií," doplnila dramaturgička inscenácie, ktorej jedinou témou nie je len staroba, ale i mediálny svet: "Raz sa stane to, že ste slávny, všetci chcú od vás autogramy, ste takpovediac celebrita, no a ani neviete, ako sa ten váš život môže otočiť o 180 stupňov a pre médiá prestanete byť zaujímavý."

 

Tvorcovia Extasy Show do nej obsadili tiež Dušana Cinkotu, herca, ktorý je momentálne vo výkone trestu, súčasťou hry sa stáva prostredníctvom videoprojekcie. Na doskách Divadla Aréna sa po prvý raz ocitla mladá herečka Petra Blesáková v úlohe ostrieľanej moderátorky reality šou. Zvláštne, ale zaujímavé obsadenie dopĺňa neherec, známy televízny spravodajca Ján Tribula. "Rozhodli sme sa ho obsadiť práve pre jeho spojitosť s médiami, práve preto, že de facto nehrá moderátora, ale je ním tak ako v skutočnom živote. Ako výborne to zvládol, sa môžu presvedčiť diváci v každom predstavení tejto inscenácie," uzavrela Saša Sarvašová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies