Dijsselbloem chce zostať šéfom Euroskupiny až do konca svojho mandátu

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 14:16 • 2 min
Dijsselbloem chce zostať šéfom Euroskupiny až do konca svojho mandátu

BRUSEL – Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dnes na Malte potvrdil, že mieni zotrvať vo funkcii až do konca svojho mandátu, teda do januára 2018. Holandský minister dostal výzvu na odstúpenie pre svoje marcové vyjadrenia, ktoré sa dotkli južných členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Pri príchode na dnešné neformálne zasadnutie Euroskupiny na Malte Dijsselbloem povedal, že nemá v úmysle vzdať sa vedúcej funkcie a "je k dispozícii na dokončenie svojho mandátu".

 

Šéfa Euroskupiny vyzvali na odstúpenie premiéri Talianska a Portugalska i veľká skupina europoslancov na základe jeho rozhovoru pre nemecké Frankfurter Allgemeine Zeitung. V rozhovore povedal na margo južných členských štátov: "Nemôžete minút všetky peniaze na alkohol a ženy, a potom žiadať o pomoc."

 

Okrem toho je spravidla šéfom Euroskupiny minister financií jedného členského štátu eurozóny. Po holandských voľbách si ale Dijsselbloem zrejme ministerský post neudrží. Očakáva však, že vytváranie novej holandskej vládnej koalície, a teda aj vymenovanie nového ministra bude trvať dlho.

 

Členovia eurozóny môžu ponechať Dijsselbloema na poste do konca funkčného obdobia aj keby nebol ministrom. Prípadne by ho mohol nahradiť minister financií z práve predsedajúceho štátu Rady EÚ, ktorým je tento polrok Malta a od júla Estónsko. Za jedného z možných nástupcov Dijsselbloema je považovaný aj slovenský minister financií Peter Kažimír.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies