Deň narodenia Nelsona Mandelu je príležitosťou spomenúť si, čo nám zanechal

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 10:27 • 2 min
Deň narodenia Nelsona Mandelu je príležitosťou spomenúť si, čo nám zanechal

NEW YORK/JOHANNESBURG - V roku 2013 celý svet stratil jednu zo svojich vodcovských osobností - Nelsona Mandelu.

slovakia

left justify in out

Deň jeho narodenia, 18. júl, je v roku 2014 príležitosťou, aby sme si spomenuli, čo nám zanechal. V posolstve k tohtoročnému Medzinárodnému dňu Nelsona Mandelu to uviedol generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun. Medzinárodný deň Nelsona Mandelu sa pripomína 18. júla. Laureát Nobelovej ceny za mier, bojovník proti apartheidu a bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela zomrel 5. decembra 2013. Pochovali ho v rodnej obci Qunu desať dní po úmrtí.
      

Apartheid už neexistuje vďaka Nelsonovi Mandelovi, vďaka mnohým ďalším ľuďom a činnosti OSN, na čo sme hrdí, uviedol Pan Ki-mun v posolstve. Naša planéta a ľudstvo však čelia novým hrozbám - chudobe, diskriminácii, klimatickým zmenám, konfliktom a ďalším. Medzinárodný deň Nelsona Mandelu je výzvou do novej činnosti. Každý človek môže osláviť tento deň tým, že bude bojovať vo vlastnom prostredí proti reálnym problémom. Spolu dáme hlboký zmysel tomuto dňu a otvoríme cestu pre lepšiu budúcnosť, uzavrel generálny tajomník Pan Ki-mun.
      

OSN sa pripájala k Nadácii Nelsona Mandelu a spolu s ňou vyzývala ľudí na svete, aby 18. júla, v deň narodenín bývalého juhoafrického prezidenta, venovali 67 minút svojho času na dobročinné aktivity. Tých 67 minút služby iným ľuďom má pripomenúť 67 rokov, ktoré Nelson Mandela obetoval službe pre ľudstvo, uviedla OSN na svojej stránke pri príležitosti Medzinárodného dňa Nelsona Mandelu.
      

Prvýkrát sa Medzinárodný deň Nelsona Mandelu slávil v roku 2010, v sídle OSN v New Yorku vtedy premietli film "Mandela: Syn Afriky, otec národa". Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) vyhlásilo 18. júl v novembri 2009 za Medzinárodný deň Nelsona Mandelu za jeho príspevok ku kultúre, mieru a slobode.

      

V rezolúcii A/RES/64/13 VZ OSN uznalo hodnoty, ktoré obhajoval bývalý prezident Juhoafrickej republiky (JAR), ako aj jeho oddanosť službe ľudstva. Tú stelesňoval svojou činnosťou v rôznych oblastiach - od urovnávania konfliktov, cez podporu a ochranu ľudských práv, zmierenie, práva detí a ďalších slabých skupín obyvateľstva, až po úsilie o pokrok núdznych a nerozvinutých spoločenstiev. VZ OSN ďalej týmto dňom ocenila Mandelov prínos v boji za demokraciu na medzinárodnej úrovni, uviedla OSN.
      

Vyhlásenie VZ OSN o založení Medzinárodného dňa Nelsona Mandelu privítalo aj ministerstvo zahraničných vecí USA v komuniké zo 16. novembra 2009. "Prezident Mandela, je vzorom pre každého činiteľa a pre každý národ," uviedlo v tlačovom komuniké MZV USA. Rovnako v ňom ocenilo aj jeho prínos k zrušeniu apartheidu a zavedeniu demokracie v JAR, za čo si Mandela spolu s vtedajším prezidentom Frederikom W. de Klerkom v roku 1993 prevzal Nobelovu cenu za mier.


Zdroje: www.un.org, www.mandeladay.com, www.southafrica.info, https://nobelprize.org , www.america.gov/st/democracyhr-french/2009/November/20091116152942eai fas0.592602.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies