Deficit verejných financií vlani klesol na 1,68 % HDP

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 14:35 • 2 min
Deficit verejných financií vlani klesol na 1,68 % HDP

BRATISLAVA - Deficit Slovenska za minulý rok dosiahol úroveň 1,68 % hrubého domáceho produktu (HDP). Rozpočtovaný cieľ bol pritom na úrovni 1,93 % HDP.

slovakia

left justify in out

Vlani taktiež klesol aj verejný dlh, a to na úroveň 51,94 % HDP. Medziročne tak klesol o pol percentuálneho bodu. Vyplýva to z dnes zverejnených štatistík Eurostatu.

Ministerstvo financií (MF) SR skonštatovalo, že Slovensko konsolidovalo verejné financie v minulom roku rýchlejšie, než bolo plánované, za pomoci pozitívneho vývoja ekonomiky, zvyšujúcej sa efektívnosti výberu daní a pozitívneho hospodárenia samospráv.

 

"Slová nasledujú činy a dnešné čísla to potvrdzujú. Dosiahnutý výsledok znamená pokorenie doposiaľ najnižšieho deficitu v dejinách Slovenska z roku 2007. Zároveň sa nám darí znižovať aj pomer verejného dlhu k HDP," uviedol v správe pre médiá minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

Deficit za minulý rok tak podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej klesol na priemer krajín Európskej únie. V eurozóne je priemer schodku verejných financií mierne nižší, a to na úrovni 1,5 % HDP.

 

Zlepšenie schodku pripisuje Muchová slabšiemu čerpaniu eurofondov, ako aj rastu daňových príjmov. "Deficit prekonal naše očakávania. Celkovo sa v posledných rokoch zvyšovali daňové príjmy a v roku 2016 sa výdavky verejnej správy oproti predchádzajúcemu roku nezvýšili, ale klesli. Do značnej miery je to v súvislosti s nižším čerpaním eurofondov, ktoré medziročne znížilo príjmy aj výdavky vlani. To tiež pomohlo okresať deficit," vysvetľuje Muchová.

 

V rámci krajín V4 sa vlani Slovensko umiestnilo na druhom mieste. "Prekonalo ho iba susedné Česko, ktoré vlani dosiahlo prebytok rozpočtu o 0,6 % HDP. Maďarsko v roku 2016 dosiahlo deficit 1,8 % HDP, zatiaľ čo Poľsko malo vlani deficit na úrovni 2,4 % HDP," vyčíslila Muchová.

 

Schválený rozpočtový cieľ v roku 2017 vo výške 1,29 % HDP ostáva podľa MF SR zachovaný. "V tomto roku očakávame pokračovanie zlepšovania stavu verejných financií, pričom deficit rozpočtu by mohol dosiahnuť úroveň 1,5 % HDP. Rovnako znižovanie verejného dlhu v pomere k HDP by malo pokračovať aj v najbližších rokoch," dodala Muchová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies