Danko: Nielen voda, ale aj strategické podniky majú byť v rukách štátu

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 14:03 • 2 min
Danko: Nielen voda, ale aj strategické podniky majú byť v rukách štátu

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) víta zámer vlády zmeniť Ústavu SR tak, aby pitná, minerálna a geotermálna voda bola jasne definovaná ako vlastníctvo Slovenskej republiky a nebolo ju možné vyvážať za hranice Slovenska, s výnimkou humanitárnej pomoci.

slovakia

left justify in out

"Podľa SNS by však rovnako mali byť ošetrené aj strategické podniky, ktoré majú zostať výlučne vo vlastníctve štátu a nepredávať ich súkromným či zahraničným subjektom," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.
     

"SNS oceňuje, že vládny kabinet chce doplniť článok 4 Ústavy SR, podľa ktorého je nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky vo vlastníctve Slovenskej republiky. Je to dôležité pre zachovanie tohto bohatstva pre ďalšie generácie slovenských občanov," uviedol.
     

Národniari by však podľa neho privítali, aby sa k tomu pridružili aj strategické energetické podniky ako plynárne či elektrárne, aj ich dcérske spoločnosti. "Tieto subjekty v štátom vlastníctve si každá rozumná krajina chráni a nepúšťa z rúk. Tak, ako štátne vlastníctvo vody a nemožnosť kšeftovať s ňou, je dôležité pre našu bezpečnosť a sebestačnosť, rovnako je to aj so strategickými energetickými podnikmi," tvrdí Danko. "Navyše, v prípade vlastníctva týchto podnikov v našej krajine zahraničnými subjektmi nám odteká z krajiny kapitál vo forme napríklad dividend. Každý štát, a Slovensko tobôž, tieto peniaze potrebuje pre svoj rozvoj a potreby svojich občanov," zdôraznil predseda SNS. 
     

Kto vlastní kapitál a strategické podniky, podľa neho "vlastní aj štát". "Preto by predstavitelia vlády mali pouvažovať nad možnosťou ústavne ošetriť to, aby strategické podniky zostali výlučne v štátnom vlastníctve a aby sa zamedzilo ďalším vládam, prípadne ďalej rozpredávať to, čo by malo patriť všetkým nám," uzavrel Danko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies