Danko navštívi Cyprus, stretne sa aj s prezidentom Anastasiadesom

NETKY.SK • 11 December 2016, 15:47 • 2 min
Danko navštívi Cyprus, stretne sa aj s prezidentom Anastasiadesom

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko dnes odletel spolu s delegáciou na pracovnú návštevu Cypru.

slovakia

left justify in out

 TASR informovala riaditeľka odboru komunikácie NR SR Zuzana Čižmáriková.

 

Podľa programu sa stretne s prezidentom Cyperskej republiky Nikosom Anastasiadesom, arcibiskupom Chrysostomosom II., taktiež bude rokovať s predsedom cyperského parlamentu Demetrisom Syllourisom, navštívi vedúcu mierovej misie UNFICYP Elisabeth Spehar a zavíta aj medzi slovenských vojakov v tábore Tatry.

 

Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR pôsobia v mierovej misii UNFICYP na Cypre od roku 2001. V súčasnosti má Slovensko v misii 169 vojakov a päť príslušníkov v policajnej časti UNPOL.

 

Cyprus je od roku 1974 rozdelený na severnú časť – Severocyperskú tureckú republiku a južnú časť – Cyperskú republiku. Medzi severnou a južnou časťou ostrova sa nachádza tzv. nárazníková zóna, ktorú kontrolujú mierové sily OSN na Cypre UNFICYP (United Nations Forces in Cyprus). Cieľom misie je udržiavať status quo vo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávať humanitárne úlohy.

 

Návšteva slovenskej delegácie sa uskutočňuje v období vrcholiacich mierových rokovaní o riešení cyperskej otázky medzi lídrami oboch komunít – prezidentom Cyperskej republiky Nikosom Anastasiadesom a lídrom tureckých Cyperčanov Mustafom Akinčim.

 

Predseda parlamentu Andrej Danko spolu s ministrom obrany Petrom Gajdošom nesie slovenským vojakom na Cypre tradičný vianočný stromček a kapustnicu.

 

Oficiálna návšteva v Cyperskej republike sa uskutočňuje na pozvanie predsedu cyperského parlamentu Demetrisa Syllourisa.

 

„Vážim si pozvanie predsedu cyperského parlamentu o to viac, že naše krajiny sú priateľmi. Podporujeme mierové, spravodlivé a trvalé riešenie cyperskej otázky. Pozorne sledujeme aktuálne snahy lídrov oboch komunít – prezidenta Cyperskej republiky Nikosa Anastasiadesa a lídra tureckých Cyperčanov Mustafu Akinčiho,“ povedal Danko.

 

A. Danko by sa mal spolu s delegáciou vrátiť späť na Slovensko v utorok 13. decembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies