Ďalší nakazení v Česku: Na salmonelózu ochoreli desiatky ľudí v okrese Strakonice

NETKY.SK • 6 August 2015, 06:54 • 2 min
Ďalší nakazení v Česku: Na salmonelózu ochoreli desiatky ľudí v okrese Strakonice

PRAHA - Najmenej 36 potvrdených prípadov salmonelózy zaznamenali v obci Štěkeň v okrese Strakonice v Juhočeskom kraji po konzumácii bravčového rezňa a zemiakového šalátu v miestnej, medzičasom zatvorenej prevádzke rýchleho občerstvenia.

slovakia

left justify in out

Črevné ťažkosti hlásilo až 42 ľudí, štyria z pacientov museli byť hospitalizovaní. Počet postihnutých však zrejme nie je konečný. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesol dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na vedúcu epidemiologického oddelenia Krajskej hygienickej stanice v Českých Budějoviciach Marcelu Fryšovú.


K infikovaniu spotrebiteľov došlo vo štvrtok 30. júla a hygienici sa domnievajú, že zdrojom mohol byť zemiakový šalát, konkrétne majonéza alebo vajíčka.

 

Ide o druhý prípad salmonelózy v krátkom časovom období. Iba o niekoľko dní skôr zaznamenali najmenej sto pacientov s hnačkami a silnými bolesťami v brušnej oblasti v Plzni a okolí. V tomto prípade boli zdrojom infekcie špagety z miestnej vývarovne pripravujúcej hotové jedlá balené do škatuliek s fóliami. Okolo 50 ľudí museli hospitalizovať, zvyšok ošetrili ambulantne.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies