Cyprus sa môže stať štvrtou zachraňovanou krajinou eurozóny

NETKY.SK • 4 Jún 2012, 11:47 • 2 min
Cyprus sa môže stať štvrtou zachraňovanou krajinou eurozóny

Cyprus sa môže stať štvrtou zachraňovanou krajinou eurozóny - Svet Cyprus sa možno stane štvrtou krajinou eurozóny, ktorá požiada Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) o finančnú pomoc pred hrozbou štátneho bankrotu, uviedol dnes európsky internetový d

slovakia

left justify in out

img

Cyprus sa možno stane štvrtou krajinou eurozóny, ktorá požiada Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) o finančnú pomoc pred hrozbou štátneho bankrotu, uviedol dnes európsky internetový denník Euobserver.
      Denník pripomenul, že grécki politici v priebehu uplynulého víkendu naznačili možnosť finančného zachraňovania ich krajiny v dôsledku udalostí v susednom Grécku, čím by sa po Grécku, Írsku a Portugalsku Cyprus stal štvrtou krajinou eurozóny v poradí čakajúcou na záchranu.
      Guvernér Cyperskej centrálnej banky Panikos Demetriades v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie denníka Financial Times (3.6.) naznačil, že projekt finančnej záchrany Cypru je dosť pravdepodobný už koncom júna, ak sa nepodarí zachrániť druhú najväčšiu banku v krajine, ktorá na tento účel potrebuje finančnú injekciu vo výške 1,8 miliardy eur.
      Podobné vyhlásenie mal aj cyperský prezident Demetrias Christofias, ktorý v piatok (1.6.) uviedol, že nie je isté, že jeho vláda vstúpi do rokovaní s EMS, ale zároveň dodal, že túto možnosť nemôže vylúčiť.
      Cyprus doteraz tvrdil, že nebude potrebovať záchrannú pomoc EÚ. Po vlaňajšom znížení ratingu si už nemôže požičiavať na finančných trhoch s udržateľnou mierou rastu, a preto čerpá 2,5-miliardovú pôžičku od Ruska. V skutočnosti však cyperské banky boli situáciou v Grécku ohrozené viac, ako sa doteraz zdalo, uviedol EUobserver. Cyperské banky v rámci európskeho mechanizmu záchrany pre Grécko museli dobrovoľne odpísať kapitál vo výške viac ako 3 miliardy eur, pričom ešte stále majú v zadlženom Grécku pôžičky za vyše 22 miliárd eur. Hrubý domáci produkt Cypru tvorí iba 18 miliárd eur, uviedol EUobserver.
      Ak Cyprus naozaj v lete požiada o finančnú záchranu, stane sa vôbec prvou krajinou, ktorá počas predsedníctva v EÚ, ktoré preberie od 1. júla, stratí časť svojej suverenity. Prihlásenie sa do programu záchrany by totiž znamenalo časté návštevy inšpektorov z trojky (EÚ, MMF a Európska centrálna banka), ktorí by v Nikózii kontrolovali, či cyperská vláda plní nariadené program prísnych reforiem a škrtov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies