Cyklisti by zložité križovatky mohli prekonávať po novom

NETKY.SK • 1 November 2013, 08:16 • 2 min
Cyklisti by zložité križovatky mohli prekonávať po novom

BRATISLAVA – Keďže odbočovanie na križovatkách doľava patrí k najnebezpečnejším manévrom pre cyklistov, nová vyhláška k zákonu o cestnej premávke dáva novú možnosť, ako previesť cyklistov cez zložité križovatky riadené semaformi.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré vyhlášku tento týždeň predložilo do pripomienkového konania, hovorí o nepriamom odbočení vľavo.

"Je to spôsob vedenia cyklistov nepriamo, kedy cyklisti vlastne najskôr pokračujú priamo, po prejdení križovaného pruhu sa otočia o 90 stupňov doľava a následne z novej pozície taktiež pokračujú priamo," uvádza sa v dôvodovej správe k vyhláške. Cyklisti by teda prekonávali takúto križovatku podobne ako chodci. "Výhodou je, že cyklisti nie sú ohrození motorovými vozidlami a nevznikajú zbytočné nebezpečné situácie," napísal rezort vnútra.

Novinkou by podľa vyhlášky mali byť aj smerové (so šípkou, pozn. TASR) svetelné signály na semaforoch pre cyklistov. Tiež sa navrhuje možnosť zdôrazniť a zlepšiť viditeľnosť cyklistických pruhov alebo priechodov pomocou zeleného alebo červeného podfarbenia, čo by malo prispieť k zlepšeniu ich viditeľnosti pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Na cestách by sa podľa vyhlášky mohlo objavovať aj vodorovné dopravné značenie modrej farby. Pôjde o vyznačovanie parkovacích miest alebo parkovacieho pruhu s plateným alebo regulovaným státím. Dôvodom návrhu na odlíšenie platených a neplatených parkovacích miest je podanie rýchlej informácie účastníkom cestnej premávky pri parkovaní. Vyhláška navrhuje aj zavedenie ďalšej novej dopravenej značky, ktorá informuje o mieste, kde je možné dobíjať elektromobil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies