Cvrlikanie pomáha samcom niektorých druhov svrčkov nájsť samičky

NETKY.SK • 11 December 2015, 16:06 • 2 min
Cvrlikanie pomáha samcom niektorých druhov svrčkov nájsť samičky

BRATISLAVA - Cvrlikanie pomáha samcom niektorých druhov svrčkov nájsť samičky. Tvrdia to vedci z americkej Dartmouth College v štúdii publikovanej v magazíne Current Biology. Tím vedcov sledoval komunikačný systém tohto druhu hmyzu a študoval reakcie samíc na "spev" samcov. Na základe nových poznatkov sa nazdávajú, že samce používajú cvrlikanie na lokalizovanie samíc.

slovakia

left justify in out

Ako priblížila vedúca vedeckého tímu Hannah ter Hofstede, výskumu predchádzalo stretnutie s kolegom, ktorý jej prehral nahrávky vysokofrekvenčného cvrlikania svrčkov zo skupiny Lebinthini. "Prišlo mi veľmi zvláštne, že tieto svrčky používajú také vysoké frekvencie za účelom nájdenia partnerky," uviedla. Zvuky vo vysokej frekvencii, ktoré tieto svrčky vydávajú, sú pritom podobné tým, čo používajú netopiere pri navigácii a love.


Počas následného výskumu ter Hofstede a jej tím púšťali zvuky samcov samičkám a sledovali ich reakcie na vysokofrekvenčné cvrlikanie. "Očakávala som, že samice prídu k reproduktorom, pretože toto je bežné správanie samíc svrčkov. No ony to nerobili. Namiesto toho sa zakaždým mierne zatriasli," popísala odborníčka. "Po mnohých pozorovaniach samcov a samičiek dohromady som si uvedomila, že samec vždy prišiel ku samičke, keď vydala tieto vibračné signály," vysvetlila. Vedci si preto myslia, že toto chvenie samičky pomáha samcovi nájsť ju.


Podľa vedcov sa toto volanie a reakcia vo forme pohybu vyvinula z reflexu v podobe výskoku. Ako uviedli, ide o príklad toho, ako sa komunikačný systém mohol počas evolúcie zmeniť. "A teda niečo také nepravdepodobné, ako reflex na predátora môže byť pôvodom nového komunikačného signálu," doplnila ter Hofstede.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies