Čo sa učia deti vo Francúzsku? Ženské pohlavie zobrazili v učebniciach prvýkrát správne až tento rok

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 12:41 • 2 min
Čo sa učia deti vo Francúzsku? Ženské pohlavie zobrazili v učebniciach prvýkrát správne až tento rok

PARÍŽ - Jeden z najväčších vydavateľov učebníc vo Francúzsku vydal rozhodnutie, že ženský pohlavný orgán sa bude konečne zobrazovať správne. Stalo sa tak po dlhých rokoch nátlaku odbornej verejnosti. Ostatné vydavateľstvá teraz čelia výzve, aby urobili to isté.

slovakia

left justify in out

Vo všetkých učebniciach biológie sa ženské pohlavie z neznámych príčin zobrazovalo bez klitorisu alebo bol zriedka spomenutý len v texte.

 

„Konečne. Veci sa postupne hýbu," napísali ľudia na facebooku v skupine spoločnosti SVT Egalite. Odborníci ukázali nové ilustrácie v učebnici od vydavateľstva Magnard Editions a porovnali ich s obrázkami z ostatných vzdelávacích materiálov pre stredné a vysoké školy. 

 

"Bohužiaľ, sa nedá povedať, že sa veci hýbu rýchlo, pretože zo všetkých nových učebníc iba jeden z ôsmych vydavateľov aktualizoval svoje diagramy. Všetci ostatní opäť uverejnili staré a nesprávne diagramy bez klitorisu alebo ho spomeli no bez zobrazenia. Tí, čo ho aj zobrazujú, zmenšili jeho veľkosť na niekoľko milimetrov, zatiaľ čo jeho priemerná veľkosť je 10 centimetrov," uvádza SVT Egalite. 

 

img

 

Spoločnosť vydavateľov písomne vyzývala k zmene, tí však tvrdia, že o listoch nevedia.  

 

Dôležitý význam ženského klitorisu v sexuálnej oblasti poznali už v staroveku. Do anatomických diagramov ho začali zapisovať až po renesancii. V príručke Gray´s Anatomy bol zobrazený už v 19. storočí, ale v súčasných francúzskych učebniciach jeho existenciu ignorujú.

 

Feministická skupina Osez Le Féminisme v roku 2011 spustila kampaň s cieľom odstrániť posledné zvyšky diskriminácie a cenzúry ženského tela. Všetko čo na ňom je, má totiž svoj význam. V tejto súvislosti feministky vydali aj príručku o klitorise pre idiotov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies