Hamáček sa rezignovať nechystá. Naďalej odmieta tvrdenia českého portálu o zobchodovaní kauzy Vrbětice

NETKY.SK • 16 Máj 2021, 17:39 • 2 min
Hamáček sa rezignovať nechystá. Naďalej odmieta tvrdenia českého portálu o zobchodovaní kauzy Vrbětice

PRAHA – Český minister vnútra Ján Hamáček (ČSSD) dnes odmietol, že by mal v súvislosti s plánovanou cestou do Moskvy odstúpiť.

slovakia

left justify in out

Do Ruska mal pritom odletieť s predsedom Slovenskej národnej strany Andrejom Dankom. Návštevu však po medializácií informácií o zainteresovaní ruských agentov GRU do výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach, náhle zrušil. 

 

 

Spustila sa vlna vyhosťovania ruských diplomatov z veľvyslanectva v Prahe a českej delegácie z Moskvy. Následne však portál seznamzpráv.cz napísal, že Hamáček o týchto skutočnostiach vedel a plánoval ich zobchodovať s Ruskom.

 

Kauza Vrbětice

Ako ďalej napísal, za ututlanie kauzy Vrbětice, mal požadovať milión kusov vakcín Sputnika V a zorganizovanie americko-ruského sumitu v Prahe.

 

Dnes však Hamáček uviedol, že žiadne relevantné dôvody na jeho rezignáciu neexistujú. Doplnil, že v piatok podal trestné oznámenie na dvoch novinárov potálu seznamzpráv.cz Jana Kroupu a Kristínu Cirokovú, ako aj celú redakciu. Podľa českého ministra sa dopustili ohovárania, poškodenia cudzích práv a šírenia poplašnej správy.  

 

„Podám civilnú žalobu. A chcem vedieť, kde je svedok, na základe ktorého povedal pán Kroupa, že som vlastizradca. Tieto slová tu totiž padali,“ uviedol Hamáček. Ten ešte pred dvoma týždňami avizoval, že od portálu bude požadovať odškodné vo výške 10-miuliónov českých korún

 

Prečítajte si tiež: Podľa článku mal minister Hamáček zobchodvať kauzu Vrbětice. Na portál podal trestné oznámenie

 

Portál je pripravený preukázať svoje tvrdenia

V článku sa jej autori odvolávajú na zdroje z okolia ministra vnútra, svoju identitu však odmietli zverejniť. Po prevalení sa kauzy Vrbětice na verejnosť, Hamáček povedal, že jeho plánovaná cesta mala byť iba zastierací manéver. Bližšie však tieto okolnosti nevysvetlil. 

 

Šéfredaktor portálu Jiří Kubík v reakcii na ministra vnútra uviedol, že sú pripravení na súde preukázať pravdivosť svojich tvrdení. Jeho odstúpenie z ministerského kresla požaduje opozícia.

 

 

Jeho odchod pritom nevylúčila ani ministerka financií Alena Schillerová (ANO), ktorá uviedla, že ak sa potvrdí, že Hamáček klamal, je na mieste jeho rezignácia. „Nič také sa zatiaľ nepreukázalo,“ skonštatovala Schillerová. 

 

Dnes minister vnútra opäť odmietol, že cestu do Moskvy plánoval s cieľom priviezť vakcíny a dohodnúť sa v Moskve. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Cesta Hamáčka a Danka do Ruska mala byť zastierací manéver



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona