Clintonová sprostredkovala dohodu Pakistanu s Afganistanom

NETKY.SK • 19 Júl 2010, 11:56 • 2 min
Clintonová sprostredkovala dohodu Pakistanu s Afganistanom

Clintonová sprostredkovala dohodu Pakistanu s Afganistanom - Politika Pakistan a Afganistan v nedeľu spečatili významnú dohodu. Na výzvu americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej sa susedné štáty zhodli na zintenzívnení civilnej spoluprác

slovakia

left justify in out

Pakistan a Afganistan v nedeľu spečatili významnú dohodu. Na výzvu americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej sa susedné štáty zhodli na zintenzívnení civilnej spolupráce v boji proti al-Káide a Talibanu.
       Pakistanský a afganský minister obchodu podpísali obchodnú zmluvu hneď na začiatku cesty, ktorú Clintonová momentálne absolvuje po juhoázijskom regióne. Jej cieľom je zefektívnenie cieľov extrémne nepopulárnej vojny, ktorú Američania vedú v Afganistane. Dohodu sa podarilo dosiahnuť po rokoch vyjednávania a v poslednej dobe aj veľmi aktívneho povzbudzovania zo strany USA.
      Pakt ktorý zjemňuje obmedzenia pre cezhraničnú prepravu teraz musí ratifikovať afganský parlament a pakistanská vláda. Americkí predstavitelia veria, že dohoda výraze upevní zväzky medzi krajinami, zintenzívni rozvoj a príjmy na oboch stranách hranice a prispeje k boju proti extrémistom.
      "Spájanie Islamabadu a Kábulu bolo cieľom našej vlády už od začiatku," povedal osobitný vyslanec pre Afganistan a Pakistan Richard Holbrooke, ktorý Clintonovú na ceste sprevádza.
      Američania tlačia na Pakistan k intenzívnejšej spolupráci s Afganistanom pri prijímaní militantov obvinených z prípravy teroristických útokov a aktívnejšiemu zasahovaniu voči extrémistom pozdĺž afganskej hranice. Anti-americké cítenie je však v Pakistane veľmi silné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies