Člen Trumpovho tímu koncom decembra telefonicky rokoval s ruským vyslancom v USA

NETKY.SK • 14 Január 2017, 08:30 • 2 min
Člen Trumpovho tímu koncom decembra telefonicky rokoval s ruským vyslancom v USA

WASHINGOTON - Vysokopostavený člen štábu víťaza prezidentských volieb v USA, republikána Donalda Trumpa, absolvoval koncom decembra rozhovor s ruským veľvyslancom v USA.

slovakia

left justify in out

Predmetom rozhovoru Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna s ruským diplomatom Sergejom Kisľakom z 28. decembra 2016 bola príprava telefonického rozhovoru nového prezidenta USA s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Telefonát sa má uskutočniť po Trumpovej inaugurácii do úradu, vysvetlil dnes Trumpov hovorca Sean Spicer.

 

Nemenované zdroje v Trumpovom tíme sa však pre denník Washington Post vyjadrili, že reč bola aj o možnej účasti zástupcov Trumpovej administratívy na mierových rokovaniach o Sýrii, a to spolu s Ruskom, Tureckom a Iránom.

 

Rozhovor sa mal odohrať deň pred tým, ako Spojené štáty podnikli opatrenia proti Rusku za jeho zasahovanie do prezidentských volieb v USA v podobe počítačového útoku na mailové kontá predstaviteľov Demokratickej strany. Podľa denníka Washington Post sa spomínaný telefonát odohral v deň oznámenia sankcií voči Rusku v podobe vyhostenia ruských diplomatov z USA. V takom prípade by telefonát mohol byť vnímaný aj ako porušenie zákona.

 

Administratíva odstupujúceho prezidenta USA Baracka Obamu mala s Ruskom napäté vzťahy kvôli vývoju v Sýrii. Rusko a Turecko zasa Spojené štáty vylúčili zo svojich nedávnych diskusií o možnostiach urovnania tohto konfliktu.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v noci nadnes uznal, že kontakt s predstaviteľom veľvyslanectva cudzieho štátu "nemusí byť nutne nezvyčajný - záleží na tom, o čom a kedy sa rokovalo".

 

Ruské veľvyslanectvo v USA sa ku kauze odmietlo vyjadriť.

 

Trump počas predvolebnej kampane brojil za otvorenosť a tesnejšie vzťahy s Ruskom, ktoré teraz čelí obvineniu zo zasahovania do volieb v USA i podozreniam, že "ruskí agenti" na Trumpa zbierali kompromitujúce materiály.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies