Čína vyvíja systém, ktorým chce lepšie ovládať počasie

NETKY.SK • 4 December 2020, 17:48 • 2 min
Čína vyvíja systém, ktorým chce lepšie ovládať počasie

BRATISLAVA - V Číne chcú do roku 2025 vyvinúť pokročilý systém ovplyvňovania počasia.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom britský The Guardia. Experimentálny program budú realizovať na ploche väčšej ako je rozloha Indie. Cieľom čínskej vlády je znížiť straty poľnohospodárskych plodín, zvýšiť chránu lesov a lúk pred požiarmi, ale aj predchádzať suchu a vysokým teplotám.

 

Ovládať počasie sa im už podarilo

Počas nasledujúcich piatich rokov by umelé zrážky a sneh mali zasiahnuť 5,5 milióna kilometrov štvorcových a na viac ako 580-tisíc kilometroch štvorcových budú aplikovať technológiu na potláčanie krupobitia.

 

img

V najľudnatejšej krajine sveta už v minulosti ukázali, ako ich riešenie funguje v praxi. V roku 2008 počas olympijských hier v Pekingu v priebehu ôsmich hodín vystrekli smerom k oblohe viac ako tisíc dávok jodidu strieborného, aby počas otváracieho ceremoniálu ani na okamih nezapršalo. Túto technológiu v Číne používajú aj pri dôležitých štátnych oslavách.

Existujú však obavy z toho, do akej miery je komunistická vláda pri manipulovaní s prírodou ešte ochotná zájsť. V 70. rokoch čínski generáli navrhli použiť jadrové zbrane na výstavbu tunelov v pohorí Himaláje, aby nimi mohli privádzať teplý vlhký vzduch z indických regiónov do púštnych oblastí strednej a severnej Číny.

 

Prečítajte si tiež: Táto krajina napreduje extrémne rýchlo, do kozmu vypustila prvý 6G satelit! Čo sa dá od tejto technológie očakávať?

 

India manipuláciu s počasím odmieta

Susedná India vyslovila nesúhlas s čínskou technológiou regulácie počasia, pretože indické poľnohospodárstvo je závislé od monzúnových dažďov.

 

Pokusy o ovplyvňovanie počasia by síce mohli pomôcť suchému severu Číny, ale na druhej strane aj spôsobiť problémy v juhovýchodnej Ázii v prípade, že by vplývali na toky riek Mekong či Brahmaputra. India sa navyše obáva, že v prípade možného vojenského konfliktu by zvyšovanie zrážok mohlo byť eso v "čínskom rukáve".


Dlhodobý plán Číňanov predpokladá, že do roku 2035 dosiahnu vďaka ovplyvňovaniu počasia schopnosť lepšie revitalizovať vidiecke regióny, obnovovať ekosystémy a minimalizovať straty spôsobené prírodnými katastrofami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona