Chystáte sa do prírody? Ministerstvo vnútra upozorňuje na túto dôležitú vec!

NETKY.SK • 27 Júl 2022, 18:50 • 2 min
Chystáte sa do prírody? Ministerstvo vnútra upozorňuje na túto dôležitú vec!

BRATISLAVA - Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov aktuálne platí pre väčšinu územia Slovenska. Upozornilo na to ministerstvo vnútra a vyzýva ľudí na zodpovednosť a rešpektovanie zákazov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra pripomína, že len od začiatku júla do stredy zasahovali hasiči pri 67 požiaroch v lesoch a rúbaniskách. Pri hasení v ťažko dostupnom teréne pomáhal aj vrtuľník ministerstva vnútra a ministerstva obrany.

 

„Nedbanlivosť a neopatrnosť môže viesť k zbytočným stratám nielen na životnom prostredí, ale aj na ľudských životoch, zdraví a majetku. Apelujem preto na občanov, aby sa správali zodpovedne," uviedol minister vnútra Roman Mikulec, ktorý zároveň vyzdvihol nasadenie profesionálnych i dobrovoľných hasičov pri tohtoročných letných požiaroch doma i v zahraničí.

 

Aktuálna situácia s plynom: Slovenský plynárenský priemysel prináša zlú správu!

 

img

 

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, ktoré vyhlasujú jednotlivé hasičské okresné riaditeľstvá, je zakázané fajčiť alebo používať otvorený plameň (zápalky, zapaľovače, variče atď.) na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Taktiež vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k vzniku požiaru či k jeho rozšíreniu. Rovnako je v tomto čase zakázané spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve.

 

img

 

„Zdôrazňujeme, že ak je v danej lokalite vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, nesmie sa opekať ani na vyhradených miestach, teda akýkoľvek otvorený oheň je zakázaný," podotkli z rezortu vnútra. „Za porušenie týchto nariadení môže občan dostať pokutu do výšky 331 eur. Ak sa previní právnická osoba alebo fyzická osoba-podnikateľ, pokuta sa môže vyšplhať na 16 596 eur, " uviedol rezort Romana Mikulca. 

Ministerstvo tiež upozorňuje občanov, že niektoré okresné úrady (pozemkový a lesný odbor) vydali pre riziko vzniku požiarov aj zákaz využívania lesov verejnosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona