Chemickí inšpektori OSN sa vrátili do Damasku

NETKY.SK • 25 September 2013, 14:30 • 2 min
Chemickí inšpektori OSN sa vrátili do Damasku

DAMASK - Tím chemických inšpektorov OSN sa dnes vrátil do Sýrie, aby tam pokračoval vo vyšetrovaní obvinení z použitia chemických zbraní. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Konvoj piatich vozidiel OSN, v ktorých sedelo najmenej osem inšpektorov, zastal dnes okolo poludnia miestneho času (okolo 11:00 SELČ) pred hotelom v centre Damasku, uviedol očitý svedok. Inšpektori minulý týždeň potvrdili, že pri chemickom útoku z 21. augusta, pri ktorom zahynuli stovky ľudí, bol použitý nervový plyn sarin. Podľa západných odporcov sýrskeho prezidenta Bašára Asada správa inšpektorov nado všetky pochybnosti potvrdila, že za útok sú zodpovedné jeho jednotky.

Sýrska vláda tieto obvinenia odmieta s tým, že by pre ňu nemalo zmysel viesť útok chemickými zbraňami, keď jej jednotky postupovali a keď sa chemickí inšpektori zdržovali v centre Damasku, len niekoľko kilometrov od miesta útoku. Aj Rusko vyhlásilo, že správa inšpektorov OSN neobsahuje nezvratný dôkaz o tom, že za chemický útok sú zodpovedné Asadove jednotky. Damask údajne poskytol informácie, ktoré dokazujú, že za útokom stáli vzbúrenci.

V čase útoku sarinom boli inšpektori OSN v Damasku, aby vyšetrili predchádzajúce prípady údajného nasadenia chemických zbraní, vrátane incidentu v severosýrskom meste Chán al-Asal z 19. marca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies