Chelsea miernym favoritom finále EL, v Benfice po víkende čistili hlavy

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 11:05 • 2 min
Chelsea miernym favoritom finále EL, v Benfice po víkende čistili hlavy

LONDÝN - V stredajšom finále Európskej ligy UEFA 2012/2013 v Amsterdame budú miernymi favoritmi futbalisti Chelsea Londýn, ktorým sa do cesty postaví portugalský veľkoklub Benfica Lisabon.

slovakia

left justify in out

Pre londýnskych "The Blues" a tiež pre lisabonských "orlov" to bude premiérová účasť vo finále európskej pohárovej súťaže číslo dva a je tak isté, že do zoznamu víťazov pribudne nové meno. Ak uspeje Chelsea, stane sa po Juventuse Turín, Ajaxe Amsterdam a Bayerne Mníchov len štvrtým tímom na starom kontinente s kompletnou zbierkou titulov v európskych pohároch.

"Sezóna nám nevyšla celkom podľa našich predstáv. Celkovo sme hrali sedem rôznych súťaží a ani v jednej sme to aj vinou kolísavých výkonov nedotiahli na vrchol. Teraz máme poslednú príležitosť napraviť túto bilanciu a pobijeme sa o víťazstvo nad Benficou," povedal obranca anglického tímu Ryan Bertrand. Pre Chelsea bude finále EL už 68. súťažným zápasom v tomto kalendárnom roku, hráči cítia únavu, ale ešte musia siahnuť na dno svojich síl: "Viacerí oceňujeme, že náš kouč Rafa Benitez rotoval v priebehu sezóny hráčov, nehrali stále tí istí, a tak sme možno ušetrili sily na dôležitý záver sezóny," dodal Bertrand, ktorého spoluhráči sa na finále EL naladili víkendovým víťazstvom 2:1 na pôde zachraňujúcej sa Aston Villy a už s určitosťou skončia do 4. miesta tabuľky Premier League zaručujúceho účasť v budúcom ročníku Ligy majstrov. Bolo to však Pyrrhovo víťazstvo, lebo v súboji s tradičným birminghamským klubom sa zranili stopér John Terry a belgický krídelník Eden Hazard. "Prísť o hráčov týchto kvalít je nepríjemná záležitosť, ale ak aj nebudú môcť hrať, tak ich musia plnohodnotne nahradiť iní," povedal Benitez. "Poznám Benficu, jej trénera, hráčov. Je to veľmi dobrý tím. David Luiz a Ramires v minulosti obliekali dres súpera, rozprával som sa s nimi o nejakých záležitostiach, ale to je úplne prirodzená súčasť taktickej prípravy. Očakávam náročný zápas, v ktorom rozhodnú detaily," dodal Benitez.

Chelsea aj Benfica sa do Európskej ligy zapojili až na jar, keďže obaja skončili vo svojich skupinách Ligy majstrov na treťom mieste. Lampard a spol. sa najskôr v 16-finále EL vytrápili s pražskou Spartou, keď ich pred predĺžením zachránil až gól Edena Hazarda v nadstavenom čase odvety. Ani v osemfinále nekvitli Chelsea ruže, cez Steauu Bukurešť preliezla po výsledkoch 0:1 a 3:1, tuho vzdoroval aj Rubin Kazaň vo štvrťfinále (3:1, 2:3), až FC Bazilej v semifinále zdolala v oboch zápasoch (3:1, 2:1). Benfica pôsobila vo vyraďovačke EL suverénnejšie - Leverkusen aj Bordeaux pokorila v oboch meraniach síl, vo štvrťfinále vyradila Newcastle United (3:1, 1:1), až v semifinále narobilo problémy Fenerbahce Istanbul (3:1, 0:1).

Kouč Benficy Jorge Jesus prežil infarktový víkend, keď v priamom dueli o portugalský titul viedol jeho tím na pôde FC Porto 1:0, ale napokon "padol" 1:2 gólom v prvej minúte nadstaveného času. Lisabončania prepustili prvú priečku odvekému rivalovi a v poslednom kole nemajú majstrovský osud vo vlastných rukách ako tomu bolo počas celej sezóny. Hráči si museli vyčistiť hlavy a už naplno myslia na stredajší európsky vrchol: "Sme plní očakávania a sebadôvery. Pred súperom máme rešpekt, ale nie strach. Vieme, čoho sme schopní," povedal Jesus. Jeho zverenec Nemanja Matič, bývalý hráč MFK Košice, hrával za Chelsea a finále bude mať pre srbského záložníka špecifickú príchuť: "Beriem tento zápas ako hocijaký iný. Samozrejme, je to finále, hrá sa na jeden zápas a urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali."

finále EL 2012/2013, streda 15. mája, Amsterdam, 20.45 SELČ:
Benfica Lisabon - Chelsea Londýn
/rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)/
pravdepodobné zostavy:
Benfica: Artur - Almeida, Luisao, Garay, Melgarejo - Gaitan, Salvio, Matič, Perez - Cardozo, Lima
Chelsea: Čech - Azpilicueta, Luiz, Ivanovič, Ashley Cole - Ramires, Lampard, Moses, Mata, Oscar - Torres



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies