Chaos na britských letiskách pretrváva, výpadok počítačového systému môže BA priniesť straty 100 miliónov eur

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 15:40 • 2 min
Chaos na britských letiskách pretrváva, výpadok počítačového systému môže BA priniesť straty 100 miliónov eur

LONDÝN – Letecká spoločnosť British Airway naďalej ruší svoje spoje z londýnskych letísk Heatrhrow a Gatwick.

slovakia

left justify in out

A problémy pokračujú aj dnes, už tretí deň po sebe.

 

Analytici banky Citigroup odhadujú, že zrušenie letov v sobotu 27. mája sa dotklo zhruba 175.000 pasažierov a ďalších zasiahlo 28. mája a dnes. Tiež predpovedajú, že straty BA dosiahnu približne 100 miliónov eur, z toho 40 miliónov eur predstavujú denné straty tržieb a 60 miliónov eur náklady na kompenzácie klientom v súlade s legislatívou Európskej únie (EÚ).

 

Zástupca spoločnosti International Airlines Group (IAG), ktorá je vlastníkom British Airways, uviedol, že v tomto štádiu je príliš skoro pokúšať sa o odhady strát. Londýnska burza je dnes pre sviatok zatvorená, takže s akciami IAG sa neobchodovalo.

 

Niektorí pasažieri následne stornovali svoje pobyty, iní zase uviazli na letiskách.

 

Problémy pokračovali aj v nedeľu a niektoré lety na kratšie vzdialenosti z Heathrow boli zrušené aj dnes.

 

Podľa legislatívy EÚ cestujúci spoločnosti, ktorej let mešká viac ako 3 hodiny pre jej vlastné problémy - napríklad s výpadkom počítačového systému, musí dostať kompenzáciu vo výške 250 eur v hotovosti pri letoch do vzdialenosti 1500 kilometrov, 400 pri letoch do 3000 kilometrov a 600 eur pri letoch do ešte vzdialenejších destinácií. A tieto kompenzácie sa môžu zvýšiť o účty za ubytovanie v hoteloch, jedlo, nápoje a ďalšie náklady.

 

Cestujúci sa však niekedy len s ťažkosťami domáhajú svojich práv. Zástupkyňa BA však tvrdí, že aerolínie sú pripravené dodržať nariadenia, ale ani ona zatiaľ nemala k dispozícii žiadne čísla.

 

Problém nastal pri hromadnom výpadku počítačového systému spoločnosti. Letecká spoločnosť oznámila, že po sobotňajšom výpadku neustále pracuje na návrate k plynulej prevádzke.

 

Spoločnosť však pripustila, že ešte môžu nastať problémy s odletmi lietadiel spoločnosti z metropoly v najbližšom čase. Bratislavské letisko upozorňuje cestujúcich, aby si cestujúci, ktorí majú rezerváciu, overili či ich let nie je preplánovaný na iný deň.

 

Letecká spoločnosť British Airways bola v sobotu nútená zrušiť všetky svoje lety zo spomínaných londýnskych letísk, a to práve v čase 3-dňového víkendu, kedy tisíce ľudí plánovali odcestovať a stráviť predĺžený víkend mimo krajinu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies