Český prezident Miloš Zeman predpokladá, že ČR prijme euro o päť rokov

NETKY.SK • 26 Február 2014, 16:42 • 2 min
Český prezident Miloš Zeman predpokladá, že ČR prijme euro o päť rokov

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes vystúpil na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, kde skritizoval "bláznivé" sťahovanie zasadania EP z Bruselu do Štrasburgu, nezmyselné smernice či architektúru únijných inštitúcií.

slovakia

left justify in out

Naopak, priaznivo sa vyjadril k prijatiu eura. Informoval o tom portál E15.cz.
     

"Som veľkým stúpencom prijatia eura v čo najkratšom čase. Tí ľudia, ktorí euro kritizujú, majú niečo, čomu ja hovorím strach z neznámeho," konštatoval a dodal, že euro je stabilizačný faktor.
      

Česko by európsku menu mohlo podľa Zemana prijať najskôr za dva roky, za realistický však považuje horizont piatich rokov. Okrem toho opätovne kritizoval Českú národnú banku za vychýlenie kurzu koruny voči euru. Ako uviedol, banka sa podľa neho bojí, že by prijatím eura prišla o kompetencie.
      

"Už tento rok Česká republika plní všetky tri maastrichtské kritériá, ktoré sú nevyhnutné na prijatie eura. Z toho vyplýva, že minimálna vzdialenosť pre prijatie eura sú dva roky," povedal Zeman. Dodal, že počas tohto obdobia musí byť kurz koruny k euru stabilizovaný v pomerne úzkom rozpätí. Pre intervenciu ČNB voči korune sa však podľa prezidenta kurz nereálne odchýlil od reálneho trhového kurzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies