Česko nepodá žalobu na EÚ za povinné kvóty pre utečencov

NETKY.SK • 23 September 2015, 14:03 • 2 min
Česko nepodá žalobu na EÚ za povinné kvóty pre utečencov

PRAHA - Česká republika sa nebude brániť proti kvótam pre rozdelenie utečencov medzi jednotlivé členské krajiny EÚ, oznámil dnes spravodajský server iDNES.cz

slovakia

left justify in out

Sobotka v tejto súvislosti uviedol, že žalobami nechce stupňovať napätie. Použitie kvót sa mu síce nepozdáva, Európa sa však podľa neho nemôže kvôli migračnej kríze rozpadnúť. Rozhodnutie únie sa nechystá rešpektovať Slovensko, ktoré je podľa premiéra Roberta Fica pripravené i na súdny spor s Bruselom, doplnili Novinky.cz.


"Nechceme preto žalobami ďalej stupňovať napätie. Lano môžete napínať iba do určitej miery, potom sa pretrhne. Čakajú nás ďalšie zápasy o realistický prístup k migračnej kríze a potrebujeme, aby partneri v Európe naše argumenty počúvali," vyhlásil Sobotka.


Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na dnešnom zasadaní vlády oznámil, že Česko prijme záväzky, ktoré mu budú vyplývať z európskej dohody o migračnej kríze. "Vezmeme na seba záväzky, ktoré nám z dohody v Európe budú vyplývať, o tom by nemal nikto pochybovať," povedal senátorom Zaorálek, ktorého citovala Česká televízia (ČT).


To, že sa Česko proti schváleným kvótam nebude brániť súdnou cestou, potvrdila pre české médiá väčšina členov vlády.


Sobotka preto na dnešnom večernom mimoriadnom summite premiérov EÚ v Bruseli nebude podľa navrhovaného mandátu kvóty ďalej spochybňovať. Namiesto toho sa bude sústrediť na ďalšie konkrétne postupy. Medzi tieto kroky podľa neho okrem iného patrí ochrana Schengenu, alebo rýchle vybudovanie záchytných táborov na hraniciach dvadsaťosmičky, dodala ČT.


Proti súdnym sporom je podľa informácií servera Novinky.cz i tamojší minister financií Andrej Babiš (ANO). "Brániť sa súdnou cestou nie je rozumné, pretože nám to EÚ vráti aj s úrokmi. Dostávame z EÚ desiatky miliárd korún, mohli by sme na dnešnom summite dať jasný návrh, ako krízu vyriešiť systémovo," vysvetlil. Podľa Babiša ale k naplneniu kvót nedôjde, pretože utečenci do ČR nechcú. "EÚ sama nevie, ako bude ten mechanizmus fungovať v praxi," dodal.


Súdnu dohru utorňajšieho rozhodnutia ministrov vnútra EÚ si vôbec nedokáže predstaviť ani český minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier (ČSSD), podľa ktorého by Česko malo ponúknuť konkrétne riešenie. "Je to úplný nezmysel. Právny základ pre toto rozhodnutie tu je - spochybňovať ho, to by sme len ďalej zhoršovali svoju pozíciu. Keď sme vstúpili do EÚ, čo je pre nás výhodné, tak musíme na tie pravidlá pristúpiť," povedal pre Novinky.cz pred rokovaním vlády Dienstbier. 


So žalobou voči rozhodnutiu ministrov vnútra o kvótach pre rozdelenie utečencov, proti ktorému boli okrem Českej republiky aj Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, nesúhlasí ani tamojší šéf rezortu obrany Martin Stropnický (ANO).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies