České ministerstvo neodporúča tehotným ženám cestovať do Latinskej Ameriky

NETKY.SK • 27 Január 2016, 16:23 • 2 min
České ministerstvo neodporúča tehotným ženám cestovať do Latinskej Ameriky

PRAHA - České ministerstvo zdravotníctva v súvislosti so šírením nákazy vírusom Zika v krajinách Latinskej Ameriky neodporúča tehotným ženám, aby do týchto oblastí cestovali.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii to dnes uviedol český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.


Němeček uviedol, že informácie o nakazených ľuďoch v Európe, ktoré priniesli médiá, zatiaľ neboli oficiálne potvrdené.


"Chcel by som upokojiť českú verejnosť, že pokiaľ ide o riziko prenosu tohto vírusu v ČR, tak je prakticky nulové," vyhlásil minister.
Zdôraznil však, že odporúčanie necestovať do postihnutých krajín sa týka iba tehotných žien. Po prekonaní infekcie nie je približne po mesiaci prípadné tehotenstvo rizikové.


Zoznam krajín, do ktorých by nemali tehotné cestovateľky ísť, spresní ministerstvo zahraničných vecí, dodal minister.


Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek. Vírus je nebezpečný len u tehotných žien - môže spôsobovať mikrocefáliu, čo je nedostatočné vyvinutie mozgu plodu.


Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese Zika v Ugande a prípady výskytu výrazne pribudli vlani najmä v Brazílii. Do začiatku decembra tam zaznamenali až 1248 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, čo je nárast oproti 147 prípadom z roku 2014, napísal portál Novinky.cz.


Riziko prenosu infekcie je v súčasnosti v štátoch EÚ veľmi nízke, pretože klimatické podmienky nie sú vhodné na šírenie prenášačov, uviedlo už skôr české ministerstvo zdravotníctva.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies