České dlhopisy rekordne prerábajú, investori stavajú na skorý koniec intervencií

NETKY.SK • 29 December 2016, 12:32 • 2 min
České dlhopisy rekordne prerábajú, investori stavajú na skorý koniec intervencií

PRAHA - Výnos českých štátnych 2-ročných dlhopisov je záporný a dokonca presiahol 1 %. Dôvodom tohto vývoja nie je rozpočtová politika vlády, ale predovšetkým špekulácie.

slovakia

left justify in out

"Investori stavajú na to, že ČNB v budúcom roku, nedá sa vylúčiť, že už v apríli alebo máji, ukončí svoj intervenčný režim a koruna v krátkom čase pomerne výrazne posilní," uviedol Lukáš Kovanda, analytik Roklen24, podľa ktorého tejto stávke nahráva globálny rast inflačných očakávaní.

 

Ten, kto na tejto špekulácii zarába, je podľa analytičky Raiffeisenbank Heleny Horskej predovšetkým ministerstvo financií. "Vydá sa viac dlhopisov s kratšou splatnosťou, ktoré nesú zmienený záporný výnos a o ktoré majú veľký záujem investori, ktorí nakupujú českú korunu v očakávaní jej posilnenia po ukončení kurzového záväzku," uviedla.

 

V ďalšom roku už analytici očakávajú rast výnosov českých dlhopisov, ktorý akceleruje po skončení devízových intervencií. "Priemerný ročný výnos českého vládneho dlhopisu by sa mal prvýkrát od roku 2009 zvýšiť, a to z tohtoročnej očakávanej úrovne 0,4 % na úroveň 0,7 %. České dlhopisy však aj tak budú stále vykazovať jedny z najnižších výnosov v európskom kontexte," dodal Kovanda.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies