Česká vláda zvýšila minimálnu mzdu na 11.000 Kč, pridala aj vodičom

NETKY.SK • 5 Október 2016, 13:55 • 2 min
Česká vláda zvýšila minimálnu mzdu na 11.000 Kč, pridala aj vodičom

PRAHA - Česká vláda zvýšila minimálnu mzdu z terajších 9900 Kč na 11.000 Kč (407,09 eura) mesačne. Počas rokovania vlády to oznámil český premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

"Pracovať sa musí vyplatiť," povedal, pričom dodal, že minimálna mzda podľa neho bude rásť aj naďalej. Okrem toho vláda tesne pred voľbami pridala aj vodičom vo verejnej doprave. Informoval o tom server iDNES.cz.

 

"Považujem za dôležité, aby v čase rastu ekonomiky rástlo aj odmeňovanie zamestnancov a aby ľudia, ktorí pracujú za minimálnu mzdu, mali vyššie príjmy než tí, ktorí nepracujú vôbec," zdôraznil premiér. Na zvýšenie minimálnej mzdy dlhodobo tlačili najmä odbory, ktoré od vlády žiadali ešte výraznejší rast, a to o ďalších 500 Kč.

 

Rozhodnutie, ktoré vláda urobila dva dni pred krajskými a senátnymi voľbami, by podľa Sobotku malo podporiť zamestnancov a ich kúpnu silu, okrem toho však aj priblížiť Česko v tejto oblasti k vyspelejším európskym ekonomikám, kde je minimálna mzda niekoľkonásobne vyššia. V rámci Európskej únie je momentálne minimálna mzda nižšia oproti Česku už len v Litve, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

Vláda sa okrem toho rozhodla pridať aj vodičom vo verejnej doprave. Ich minimálna mzda sa od januára zvýši o 26,50 Kč na 98,10 Kč za hodinu. Podľa Sobotku "to zabezpečí dôstojnejšie podmienky pre vodičov autobusov, a tým aj dobré fungovanie verejných služieb v krajoch".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies