Česká exportní banka žaluje J&T, sporia sa o záruku za 8 miliónov eur

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 07:06 • 2 min
Česká exportní banka žaluje J&T, sporia sa o záruku za 8 miliónov eur

PRAHA - Česká exportní banka (ČEB) podala žalobu na finančnú skupinu J&T. Vadí jej, že jej skupina nechce vyplatiť časť z 25 miliónov eur, ktorými ručila za úver pre skrachovanú oceliareň Slovakia Steel Mills (SSM). J&T však tvrdí, že ČEB porušila zmluvu, a preto zvyšok peňazí doplácať nemieni. Informoval o tom server iHNED.cz, podľa ktorého má ísť zhruba o 8 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"Áno, žalobu sme už podali," povedal generálny riaditeľ ČEB Karel Bureš. "Potom, čo sme zažiadali o uplatnenie záruky, sme najskôr podali dve predžalobné výzvy na zaplatenie a až následne nám J&T Finance Group zaplatila len zhruba dve tretiny garantovanej čiastky. V tej chvíli nám ako poriadnemu hospodárovi nič iné okrem žaloby jednoducho nezostáva. Napriek tomu je ČEB stále otvorená riešeniu tohto sporu aj mimosúdnou cestou," dodal Bureš.

 

Zdroj zo skupiny tvrdí, že ČEB porušila zmluvu a peniaze tak od skupiny vymáha protiprávne. Podľa verzie J&T požičala ČEB slovenským oceliarňam okolo 160 miliónov eur, ktoré odoslala v troch transakciách. Na jednu z nich (vyššie uvedených 25 miliónov eur) poskytla J&T záruku v plnej výške. Peniaze mali ísť na nákup technológií pre SSM.

 

Zmluva medzi ČEB, SSM a J&T zároveň tvrdila, že keby oceliarne tieto technológie predali, príjmy z predaja by išli primárne na splatenie úveru, ktorý istila J&T. Podľa zdroja zo skupiny predali oceliarne tieto technológie za 13 miliónov eur. "Sme presvedčení, že minimálne 8 miliónov eur, ktoré oceliarne inkasovali z predaja technológií a ktoré od nás ČEB vymáha, mali ísť na splácanie nami ručeného úveru. Preto sme sa rozhodli túto čiastku exportnej banke neplatiť," tvrdí zdroj zo skupiny.

 

"ČEB sme uhradili oprávnené nároky v plnej výške. Opakovane sme navrhovali spoločné rokovanie expertov s cieľom vyjasniť si právne argumenty a celú záležitosť uzatvoriť. Banka však, bohužiaľ, na naše výzvy nereagovala," dodala oficiálne hovorkyňa J&T Monika Veselá. Šéf ČEB Karel Bureš sa k detailom zmluvy však vyjadriť nechcel s tým, že nechce prezradiť argumenty banky pred prípadným súdnym sporom.

 

Projekt financovania slovenskej oceliarne, ktorá patrí podnikateľom Branislavovi Prieložnému a partnerovi J&T Máriovi Hoffmannovi, je problematický od samého počiatku. Firma, na ktorej rozbehnutie požičala v roku 2007 Česká exportní banka zhruba 4,6 miliardy Kč (práve so zárukou od skupiny J&T), sa najmä pre hospodársku krízu nikdy nedostala do kladných čísiel. A tento rok, potom, čo súd zamietol jej reštrukturalizáciu, definitívne skrachovala.

 

Banka sa od minulého roka snažila svoju pohľadávku opakovane predať, ale neúspešne. V lete sa ako dvaja hlavní uchádzači ukázali ukrajinská skupina KVV Group a česko-slovenský miliardár Pavol Krúpa. Ani jeden z uchádzačov sa však českej banke nezdal príliš seriózny.

 

KVV Group je totiž priamym konkurentom SSM a v prípade Krúpu zasa existuje podozrenie, že je napojený na jedného z majiteľov oceliarní Mária Hoffmanna. Aj to je jeden z možných dôvodov, prečo ČEB nakoniec celý tender zrušila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies