Čerpanie dávok a príjmu má byť možné aj pre ľudí, ktorí nie sú na úrade práce

NETKY.SK • 11 August 2014, 14:06 • 2 min
Čerpanie dávok a príjmu má byť možné aj pre ľudí, ktorí nie sú na úrade práce

BRATISLAVA - Súbeh pomoci v hmotnej núdzi a mzdy má byť aj pre tých ľudí, ktorí nepracovali viac ako jeden rok a neboli evidovaní na úrade práce ako uchádzači o zamestnanie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú pripravilo ministerstvo práce. Rokovať o nej bude 18. augusta tohto roka Hospodárska a sociálna rada.
     

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR spočiatku navrhovalo, aby na súbeh príjmu zo zamestnania a pomoc v hmotnej núdzi mali nárok evidovaní dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nebude vyšší ako dvojnásobok sumy minimálnej mzdy.
     

Ako však vyplýva z návrhu, po novom na súbežné čerpanie dávok v hmotnej núdzi a príjmov z práce bude mať nárok aj ten občan, ktorý pred vznikom pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu bol dlhodobo nezamestnaný, alebo dlhodobo neaktívny. To znamená, že nebol síce evidovaný ako uchádzač o zamestnanie najmenej 12 mesiacov, avšak spĺňal by status dlhodobo nezamestnaného, ak by evidovaný bol. "Poslednou kumulatívnou podmienkou je, aby fyzická osoba pred vznikom pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu bola členom domácnosti, ktorej sa poskytovala pomoc v hmotnej núdzi," uvádza sa v návrhu rezortu práce.
     

Cieľom novely je motivovať ľudí, ktorí budú pracovať, aby mali vyšší príjem ako ľudia, ktorí zostávajú v hmotnej núdzi. Po novom tak ľudia, ktorí si nájdu prácu, majú v 1. polroku dostávať osobitný príspevok v sume 126,14 eura mesačne a v 2. polroku majú dostávať príspevok vo výške 63,07 eura.
     

Podľa v súčasnosti platnej legislatívy pôvodne dlhodobo nezamestnaní ľudia majú nárok na poberanie osobitného príspevku vo výške 63,07 eura počas šiestich mesiacov. Ich hrubá mzda ale nemôže presiahnuť trojnásobok minimálnej mzdy. Podľa zákona je však vylúčený súbeh poskytovania pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku. To znamená, že ak človek dostane osobitný príspevok, stráca nárok na čerpanie dávok v hmotnej núdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies