Ceny ropy zaznamenali minimálny rast, cena Brentu sa pohybuje pod 55,90 USD

NETKY.SK • 7 Február 2017, 08:26 • 2 min
Ceny ropy zaznamenali minimálny rast, cena Brentu sa pohybuje pod 55,90 USD

LONDÝN - Ceny ropy oproti predchádzajúcej uzávierke vzrástli, ich rast bol však len minimálny, keď vývoj na trhu na jednej strane pozitívne ovplyvňuje redukcia ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), na druhej strane však na ceny tlačí rast produkcie v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Podľa obchodníkov s ropou podpora momentálne prichádza len od OPEC, ktorá spolu s Ruskom stlačila produkciu do dnešných dní minimálne o 1,1 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Na druhej strane, rast produkcie v USA úsilie ropného kartelu a Moskvy oslabuje.

 

"Počet aktívnych ropných vrtov v USA je momentálne na najvyššej úrovni za posledných 14 mesiacov," uviedli analytici z ANZ Bank. Okrem toho sa zvyšujú obavy, že dopyt po benzíne v USA začína stagnovať. Zásoby benzínu v Spojených štátoch vzrástli za prvé štyri týždne tohto roka takmer o 21 miliónov barelov, zatiaľ čo za rovnaké obdobie počas predchádzajúcich 10 rokov predstavoval rast v priemere menej než 12 miliónov barelov.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli vzrástla do 7.26 h SEČ o 14 centov na 55,86 USD (52,15 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy s marcovým kontraktom zaznamenala rast o 13 centov na 53,14 USD/barel. V obidvoch prípadoch sa cena ropy na záver predchádzajúceho obchodovania znížila v rozmedzí od 1,5 % do 2 %.

 

(1 EUR = 1,0712 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies