Ceny potravín na pultoch vzrástli, obchodníci využili situáciu

NETKY.SK • 9 Október 2012, 11:51 • 2 min
Ceny potravín na pultoch vzrástli, obchodníci využili situáciu

Ceny potravín na pultoch vzrástli, obchodníci využili situáciu - Zaujímavosti Ceny potravín na pultoch na Slovensku vzrástli, a nie vždy je za tým zvyšovanie cien komodít zo strany dodávateľov. Obchodníci využili medializáciu a celkovú situáciu a zvýšili

slovakia

left justify in out

img

Ceny potravín na pultoch na Slovensku vzrástli, a nie vždy je za tým zvyšovanie cien komodít zo strany dodávateľov. 

Obchodníci využili medializáciu a celkovú situáciu a zvýšili ceny potravín na pultoch. Povedal to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay.

Príčinu vidí PKS v nevyvážených vzťahoch medzi obchodnými reťazcami a výrobcami potravín. Malý počet obchodných reťazcov uplatňujúcich veľmi podobné podmienky ovládol rozhodujúce predajné kanály a žiaden väčší potravinársky podnik nemá šancu uspieť na trhu, pokiaľ nerealizuje prevažnú časť svojej produkcie prostredníctvom nich.

PKS vychádzajúc z tzv. Zelenej správy konštatuje, že v rámci krajín V4 za posledné tri roky boli ceny potravín na Slovensku v absolútnej väčšine najvyššie.

"My nemáme záujem o napäté vzťahy s obchodníkmi. Považujeme ich za svojich prirodzených partnerov, bez ktorých nie sme schopní výrobky, ktoré vyrobíme, realizovať na trhu. Považujeme však za nevyhnutné, aby naše vzájomné vzťahy boli korektné a aby všetky články potravinového reťazca, to znamená farmár, spracovateľ, obchodník a aj spotrebiteľ, boli spokojné. Nemôže v tomto systéme fungovať jeden na úkor ostatných, pretože takýto stav je nevyvážený a z dlhodobého hľadiska nemôže fungovať. Vyzývame preto všetkých účastníkov tohto potravinového reťazca na etický a zodpovedný prístup ku všetkým partnerom potravinového reťazca," zdôraznil Poturnay.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies