Centrum mesta prechádza rekonštrukciou

NETKY.SK • 22 September 2010, 11:01 • 2 min
Centrum mesta prechádza rekonštrukciou

Centrum mesta prechádza rekonštrukciou

slovakia

left justify in out

img

Centrum mesta Spišská Belá je v týchto dňoch rozkopané, prechádza totiž rekonštrukciou. Primátor Spišskej Belej Štefan Biľak informoval, že momentálne sa realizuje  jej prvá etapa, projekt by mal byť zrealizovaný do konca roka.
"Robíme to v rámci regenerácie sídiel, finančné prostriedky sme získali z Európskej únie, pôvodne bol koniec projektu naplánovaný na november, všetko však záleží od počasia," priblížil Bieľak. Rekonštrukciou prechádza druhá časť historického centra mesta, jeho pamiatkovej zóny. Prvá časť bola rekonštruovaná taktiež z prostriedkov EÚ ešte v roku 2006.
Celkové náklady sa pohybujú okolo 1,3 milióna eur, stavebné náklady sú na úrovni 1,2 milióna eur. "Celé sa to má zrealizovať v postupnosti, od samotnej rekonštrukcie verejného osvetlenia cez rekonštrukciu ciest, chodníkov, až po rekonštrukciu verejnej zelene," konkretizoval Bieľak. Z celkových nákladov spolufinancuje Európska únia 85 percent, 10 percent je zo štátneho rozpočtu.
V rámci projektu sa pripravuje aj rekonštrukcia priestoru medzi zvonicou, Mestským úradom a kostolom. Podľa primátora sa tu vytvorí malé námestie, kde sa bude nachádzať oddychová zóna s možnosťou konania spoločenských podujatí, v suteréne námestia sa vybudujú garáže pre potreby mesta so skladovými priestormi. Zároveň sa tam vytvoria verejné toalety, ktoré budú využívané predovšetkým počas konania veľkých spoločenských podujatí.
Realizátori projektu sa musia vyrovnať aj so starými potrubiami a chodbami, ktoré boli v približne dvojmetrovej hĺbke vybudované na prelome 19. a 20 storočia. Podľa primátora však nejde o nič výnimočné. "Tu sondy nepotvrdili žiadny nejaký historický nález, ako to bolo v Strážkach," dodal Bieľak.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies