Cena ruského plynu pre Ukrajinu v tomto štvrťroku klesne

NETKY.SK • 4 Február 2015, 09:46 • 2 min
Cena ruského plynu pre Ukrajinu v tomto štvrťroku klesne

MOSKVA - Ukrajina zaplatí za ruský plyn v prvom kvartáli tohto roku menej než v štvrtom štvrťroku minulého roka. Vyhlásil to v utorok hovorca ruskej spoločnosti Gazprom Sergej Kuprijanov s tým, že dôvodom je pokles cien ropy.

slovakia

left justify in out

Kyjev v aktuálnom štvrťroku zaplatí 329 USD za tisíc metrov kubických plynu, kým v štvrtom kvartáli minulého roka to bolo 378 USD za tisíc metrov kubických. Kontrakty spoločnosti Gazprom sú naviazané na ceny ropy a tá od júna minulého roku klesla o polovicu. Ceny plynu kopírujú vývoj cien ropy približne s polročným oneskorením.

 

Rusko v lete zastavilo Ukrajine dodávky plynu po tom, čo sa Kyjev a Moskva nedohodli na cene suroviny a uhradení dlhov Ukrajiny za odobratý plyn. Obnovenie dodávok k 9. decembru umožnila októbrová dočasná dohoda na novej cene za surovinu počas zimných mesiacov. Tú Moskva, Kyjev a EÚ stanovili na 378 USD za tisíc kubických metrov do konca minulého roka a v prvom kvartáli tohto roka na 365 USD. Dohoda podľa Kyjeva umožňuje Ukrajine medzi októbrom a marcom nakúpiť z Ruska až 5 mld. kubických metrov plynu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies